Elektronski rat na pomolu?

Na putničkim zrakoplovima iznad Mediterana otkazuju GPS sustavi

U pojedinim zračnim zonama iznad Sredozemlja, a koje gravitiraju ka Siriji, veza sa satelitima je jednostavno nemoguća.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 03. 2018. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Piloti koji upravljaju putničkim zrakoplovima odjednom su počeli slati informacije o potpunom prekidu funkcioniranja sustava za globalno poziciniranje - GPS u pojedinim zonama Istočnog Mediterana, što potencijalno predstavlja vrlo opasnu situaciju.

U pojedinim zračnim zonama iznad Sredozemlja, a koje gravitiraju ka Siriji, veza sa satelitima je jednostavno nemoguća, uslijed velikog prisustva borbenih sustava za protuelektronsko ometanje - javljaju ciparski mediji.

Prema ovim informacijama nacionalne službe civilnog zrakoplovstva koje se nalaze na Cipru i Turskoj, bile su primorane prijeći na status izvanrednog obaviještavanja NOTAM (NOTAM- sadrži informacije o uspostavljanju, stanju ili izmjeni zrakoplovnog sredstva, službe, postupka ili opasnosti čije je blagovremeno poznavanje neophodno osoblju koje sudjeluje u pripremi i izvršenju letenja).

Iz priopćenja koje je došlo iz centra civilnog zrakoplovstva koje se nalazi na Cipru, piloti koji upravljaju putničkim zrakoplovima odjednom su počeli slati informacije o potpunom prekidu funkcioniranja sustava za globalno poziciniranje - GPS u pojedinim zonama istočnog Mediterana, što predstavlja vrlo opasnu situaciju.

U pojedinim zračnim zonama iznad Sredozemlja, a koje gravitira ka Siriji, veza sa satelitima je jednostavno nemoguća, uslijed velikog prisustva borbenih sustava za protuelektronsko ometanje.

Naime, po svemu sudeći, na ovom prostoru je u toku pravi elektronski rat, između američkih ali i ruskih sustava za protuelektronsku borbu, gdje na sve strane "vrvi" od specijalnih zračnih i kopnenih platformi koje emitiraju elektronske smetnje.

Ovakvi problemi s opstrukcijom GPS-a pojavili su se u posljednja dva mjeseca, da bi u prethodna tri dana došlo do njihove nagle eskalacije. Opstrukcija nije vezana samo za jednu zonu/kvadrant, već se naizmjenično pojavljuje na više lokacija.

Karakteristike ovih smetnji se ispoljavaju na dva načina. Signal se ili u potpunosti gubi, ili GPS prikazuje potpuno drugu lokaciju nego što je realna (recimo na displeju GPS pokazuje da se zrakoplov nalazi negdje iznad Južne Amerike ili Sjevernog pola umjesto u blizini Cipra).

Za sada nije službeno poznato što je osnovni uzrok poremećaja elektromagnetnog spektra u ovom dijelu svijeta. Valja napomenuti mišljenja velikog broja vojnih stručnjaka, među kojima najviše ima onih koji dolaze sa zapada a koji se pozivaju na informacije iz američke vojske koja je zabilježila vrlo učinkovito djelovanje protuektronskih sustava ruske vojske, koji se nalazi u Siriji.

U svjetlu najnovijih prijetnji SAD-a, da će ova zemlja izvesti zračne udare po Siriji, a naročito po njenom glavnom gradu Damasku gdje su u toku završne operacije sirijske vojske za njegovo potpuno oslobođenje, mediji sa zapada smatraju da na ovaj način Rusija testira formiranje potpuno "izvitoperenog" elektronskog polja, iznad šireg područja potencijalnog sukoba, što će u velikoj mjeri obesmisliti upotrebu visokotehnološkog oružja, koje i samo počiva na elektronici.

Međutim, ne treba smetnuti s uma činjenicu da na ovom prostoru Amerikanci, ali i njihovi saveznici, također imaju snažna sredstva za PeB, pomoću kojih mogu izazvati čak i katastrofalne posljedice (recimo sudar dva putnička zrakoplova), a za koji bi onda eventualno mogli optužiti Rusiju.

Kopirati
Drag cursor here to close