Accuweather

Na Balkan tijekom jeseni dolaze oluje

Prognoza predviđa da će povremene oluje koje su se javljale u Italiji i na Balkanu da se nastave i tijekom jeseni, s jakim kišama koje mogu da uzrokuju poplave i klizišta.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 08. 2019. u 22:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka kompanija koja se bavi vremenskim prognozama Accuweather objavila je sezonsku prognozu za Europu za jesen 2019. godine.

Prognoza predviđa da će povremene oluje koje su se javljale u Italiji i na Balkanu da se nastave i tijekom jeseni, s jakim kišama koje mogu da uzrokuju poplave i klizišta.

Kako jesen bude odmicala, smanjivat će se rizik od jakih grmljavina, ali opasnost jakih i obilnih pljuskova će se nastaviti.

Navodi se da će ih najviše biti u listopadu i studenom, a prema predviđanjima, očekuje se da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine.

Potencijalni prodor hladnog zraka s istoka i sjevera u kasnoj jeseni donijet će obilniji snijeg iz Mađarske i Rumunjske u BiH i Srbiju.

"Često nestabilno vrijeme imat će negativan utjecaj na poljoprivredu i vanjske aktivnosti u ovoj regiji", rekao je meteorolog Tyler Roys.

Za razliku od većeg dijela Europe, u kome se tijekom jeseni mogu očekivati temperature iznad normale, u istočnoj Europi moguć je oštriji prelaz na hladnije vrijeme.

Jesen može početi blagim temperaturama, ali se predviđa da će udari hladnog zraka biti učestaliji od listopada do studenog.

Najviše padavina očekuje se u Ukrajini.

Kako studeni bude odmicao, niske temperature postajat će sve niže, a ponekad će se imati utisak da je prosinac ili siječanj.

Snježne padavine moguće su u studenom u cijeloj istočnoj Europi. Olujni vjetrovi očekuju se i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nizozemskoj i Danskoj. Oni će možda uzrokovati nedostatak električne energije i poremećaje u odvijanju prometa, a postoji i opasnost od poplava.

Nasuprot tome, Portugal i Španjolska će se suočiti s nesnosnim vrućinama, koje će donijeti i rizik od požara. Tijekom rujna će biti toplo i suho vrijeme, koje će zahvatiti i jug Francuske, a nagla promjena očekuje se u oktobru zbog oluja koje dolaze s Atlantika.

Područje od Francuske do Poljske imat će blagu jesen bez velikih kiša - većinu rujna će u Parizu, Berlinu i Varšavi biti oko 20 stupnjeva, a promjene se očekuju krajem studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close