Opasnost

Mobitel je ubojica na cesti

Pametni semafor pješake koji se, koristeći mobitel, nađu na prijelazu, šokira jakim crvenim svjetlom na ekranu mobitela i time ih jasno upozorava na opasnost.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 10. 2019. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencijom „Mi i naši gadgeti u prometu – signalizacijom protiv opasnih navika“, ove je godine 21. listopada treću godinu za redom obilježen nacionalni Dan bez mobitela u prometu u Zagrebu.

Time je kampanja, posvećena povećanju sigurnosti u prometu - s ciljem da mobitel više ne bude četvrti ubojica na cesti, postala tradicionalna. Na Konferenciji su policijski i prometni stručnjaci, predstavnici mobilnih operatera i autoindustrije te stručnjaci za signalizaciju raspravljali kako mijenjati opasne navike i biti odgovorniji prema sebi i drugima.

Foto: PR / Dan bez mobitela u prometu

Korištenje mobitela nije opasno samo kad ga koriste vozači u vožnji, jednako je opasno i kad se u ekran zagledaju pješaci i biciklisti. Stoga je ove godine pokrenut pilot projekt semafora s horizontalnom signalizacijom - riječ je o novom tipu pametnog semafora, koji je prvi takav uređaj postavljen u Europi na raskrižju Frankopanske i Ulice Gjure Deželića u suradnji s Gradom Zagrebom i tvrtkom Elektromodul-promet, stoji u priopćenju. 

Foto: PR / Monika Vulić, pobjednica natječaja

„Mjerenja rađena prije postavljanja semafora pokazala su da 20 posto pješaka prijeđe cestu koristeći mobitel, a svaki peti prijeđe na crveno svjetlo. Pametni semafor pješake koji se, koristeći mobitel, nađu na prijelazu, šokira jakim crvenim svjetlom na ekranu mobitela i time ih jasno upozorava na opasnost. Nakon postavljanja semafora prva su mjerenja pokazala da su prelasci na crveno svjetlo pali za 50 posto. Procjenjuje se da u Zagrebu na frekventnijim križanjima dnevno dvije tisuće ljudi prijeđe cestu na crveno što je dvije tisuće potencijalno opasnih situacija, a pametni semafori prepolovit će opasnost“, rekla je Renata Ivanović, voditeljica kampanje Dan bez mobitela u prometu. 

Na Konferenciji je proglašena pobjednica Nagradnog natječaja “Osvoji vozački”, koji je pokrenut u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu 2019., a glavnu nagradu - plaćenu vozačku školu i ispit B kategorije osvojila je Monika Vulić -  s pjesmom Dan bez mobitela u prometu, kojom je  na duhovit i kreativan način opjevala zašto ne treba koristiti mobitel za volanom.

Kopirati
Drag cursor here to close