Digitalna agenda za Zapadni Balkan

Ministar stavio potpis: BiH na karti zemalja za 5G mrežu

Današnje okupljanje u okviru Digitalnog summita 2020, te davanje podrške planiranim memorandumima, otvara vrata ka boljoj regionalnoj suradnji i unapređenju procesa u okviru oblasti digitalne integracije tj. transformacije.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 11. 2020. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović boravio je u radnoj posjeti Albaniji povodom održavanja Digitalnog summita u Tirani gdje je sudjelovao na ministarskom panelu o Digitalnoj agendi za zapadni Balkan.

Mitrović je, nakon usvajanja, potpisao Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regiji zapadnog Balkana i Memorandum o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija zapadnog Balkana.

Također, pohvalio je napore kolega ispred svih ekonomija, koji su predvođeni timom Vijeća za regionalnu suradnju, naporno i vrijedno radili proteklih mjeseci na aktivnostima iz Višegodišnjeg akcijskog plana za regionalni ekonomski razvoj zapadnog Balkana, razvijajući i unapređujući komponentu "digitalne integracije", kao i na organizaciji Digitalnog summita, koji je postao ključni regionalni godišnji IT događaj.

''Bosna i Hercegovina podržava regionalni ekonomski razvoj i suradnju svih šest ekonomija zapadnog Balkana. Također, želim istaknuti da Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine intenzivno i užurbano radi na postavljanju što boljih temelja u smislu kvalitetnog zakonodavstva, u skladu sa najboljim praksama iz EU, kako bi procesi digitalne transformacije bili što kvalitetnije provođeni i kako bi bio praćen tehnološki napredak i razvoj'', rekao je Mitrović.

Dodao da današnje okupljanje u okviru Digitalnog summita 2020, te davanje podrške planiranim memorandumima, otvara vrata ka boljoj regionalnoj suradnji i unapređenju procesa u okviru oblasti digitalne integracije tj. transformacije.

Na kraju svog izlaganja, Mitrović je naglasio da su svi građani u regiji zapadnog Balkana ti za koje zapravo treba razvijati ekonomije i njihova tržišta, povećati toleranciju i suradnju za osiguranje boljeg društvenog i ekonomskog prosperiteta, da treba zaštititi potrošače, podići nivo konkurentnosti i transparentnosti na tržištu, povećati tržišno natjecanje, posebno u domenu digitalne integracije i transformacije, a sve na temelju jednakosti i uzajamne dobrobiti, kako bi spriječili odlazak mladih kvalificiranih kadrova.

Digitalni summit zapadnog Balkana dio je Višegodišnjeg akcijskog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regije u Trstu 2017. Summit se naslanja na iskustvo regionalnog dijaloga na visokom nivou o digitalnoj transformaciji, u okviru Berlinskog procesa.

Mitrović je održao bilateralni sastanak s ministricom javne uprave Crne Gore Suzanom Pribilović na kojem su razgovarali o memorandumima koji trebaju biti potpisani, elektronskom potpisu i situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close