Stream umjesto konzola

Microsoft priprema "Netflix za videoigre"

Čini se kako nam u budućnosti uopće neće trebati klasične igraće konzole, već ćemo videoigre streamati direktno na računala, televizore ili mobilne uređaje.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 03. 2018. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

ony, Microsoft i Nintendo trenutno dominiraju tržištem igraćih konzola te su zajedno prodali više od 100 milijuna konzola nove generacije, no čini se kako bi već sada trebali početi razmišljati o budućnosti u kojoj korisnici više neće morati kupovati poseban hardver poput PlayStationa, Xboxa ili Switcha, već će igre igrati putem pretplatničkih online servisa.

Umjesto skupe konzole, korisnicima će trebati ili jeftiniji i jednostavniji hardver ili samo aplikacija na računalu ili televizoru putem koje će pristupiti takvim gaming servisima.

Potencijal na ovom tržištu prepoznao je Google koji već neko vrijeme radi na razvoju ovakvog servisa za streaming videoigara kojem bi korisnici pristupali putem posebnog i jeftinijeg hardvera (trenutno kodno ime je Yeti) ili Chromecasta. Iz Googlea trenutno ne žele govoriti o ovom servisu, no zato je u nedavnom intervjuu za The Verge Kareem Choudhry, šefu Microsoftovog gaming cloud odjela rekao kako njegova kompanija radi na servisu poput Netflixa za videoigre, javlja Zimo.co.

Putem Microsoftovog streaming servisa korisnici bi imali pristup brojnim igrama različitih kompanija (uključujući i Microsoftove igre) te bi ih streamali na različite uređaje koji će podržavati ovaj servis i putem njega uživati u igrama.

Ozbiljno fokusirani na razvoj ovog servisa
"Tražimo način s kojim bi sadržaj omogućili svim korisnicima, bez obzira na uređaj koji koriste", rekao je Choudhry i dodao kako će na svijetu biti čak dvije milijarde gamera, a u Microsoftu žele ovaj servis učiniti dostupnim svim tim ljubiteljima videoigara.

Kako su danas neke igre ekskluzivno dostupne samo za konzole određenog proizvođača, korisnici koji ih žele igrati moraju kupiti isključivo te konzole – streaming servis riješio bi taj problem tako da korisnici na jednom uređaju mogli igrati sve igre, uključujući i ekskluzivne naslove.

Naravno, pitanje je bi li Sony i Nintendo pristali na ovakve uvjete i omogućili igranje takvih igara i putem online streaming servisa jer u tom slučaju više neće biti potrebe za kupovanjem njihovih konzola i gameri više neće biti ovisni o skupom hardveru, već će im samo trebati pretplata na takav servis, a igre će moći streamati na televizore, mobilne uređaje, osobna računala itd.

Ipak, bez obzira na navedene konkurente i njihove ekskluzivne naslove, većinu najpopularnijih igara potpisuju kompanije koje nemaju veze s Nintendom i Sonyjem i njima bi servis poput Microsoftovog sigurno odgovarao jer bi njihovim igrama otvorio vrata novim korisnicima, a njima novi/dodatni izvor zarade.

Choudhry nije htio reći kada možemo očekivati predstavljanje ovog servisa, no napomenuo je kako su u Microsoftu ozbiljno fokusirani na njegov razvoj.

Kopirati
Drag cursor here to close