Zajedničkim snagama

Merkel traži jedinstveni stav EU o Huaweievoj 5G tehnologiji

Neki njemački zakonodavci žele isključiti kineski Huawei iz uvođenja tehnologije 5G, nakon upozorenja Sjedinjenih Država o špijunaži. Huawei je u više navrata negirao optužbe iz Washingtona.
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 11. 2019. u 17:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u svojem govoru u njemačkom Bundestagu europske zemlje da se dogovore oko zajedničkog pristupa prema Kini, objavio je Euronews.

Ustvrdila je da je Europi potrebna jedinstvena politika o uvođenju 5G mobilne mreže nove generacije.

Neki njemački zakonodavci žele isključiti kineski Huawei iz uvođenja tehnologije 5G, nakon upozorenja Sjedinjenih Država o špijunaži. Huawei je u više navrata negirao optužbe iz Washingtona.

Merkel je rekla zakonodavcima da želi vidjeti bolju suradnju između europskih prijestolnica na rješavanju problema špijuniranja te da će nejedinstvo ojko tog pitanja pokazati slabost Europe.

“To bi bilo pogubno ne za Kinu, već za nas u Europi. Nesporno je da nam trebaju visoki sigurnosni standardi za širenje tehnologije 5G, ali o tome moramo razgovarati s ostalim europskim partnerima, baš kao što mi to raspravljamo među sobom”, dodala je Merkel koja smatra da tzv. crne liste pojedinih tvrtki nisu nužno odgovor na otklanjanje zabrinutosti zbog špijuniranja.

“Kina ima drugačiji socijalni sustav, potpuno drugačiji. Postoji sistemsko nadmetanje. Ali nisam sigurna da bi odgovor na natjecanje u sustavu, a to je nešto što znamo iz hladnog rata, trebao biti izolacija”, smatra Merkel.

“Umjesto toga, odgovor na konkurenciju u sustavu mora biti i taj da sa samopouzdanjem pretpostavljamo da možemo postaviti svoje standarde bez proklamiranja potpune izolacije. To je moje stajalište”, rekla je Merkel.

Francuska neće slijediti Sjedinjene Države u otklanjanju Huaweia iz uspostave 5G mreže, ali će pregledavati sve proizvođače opreme za potencijalnu sigurnosnu prijetnju. Od ranije je poznato da je Mađarska pristala na Huaweievu 5G tehnologiju.

Kopirati
Drag cursor here to close