Bez Google aplikacija

Mate 30 vjerojatno dolazi bez instaliranog Google Playa

Trgovinski rat između SAD-a I Kine učinio je svoje – Mate 30 vjerojatno neće imati Google Play, a time ni bilo koju drugu Google aplikaciju.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 09. 2019. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnjih mjeseci između SAD-a i Kine traje otvoreni trgovinski rat. Sve je počelo sredinom svibnja kada je Trump potpisao izvršnu naredbu kojom je zabranio američkim tvrtkama da posluju s kineskim.

Nakon više mjeseci povuci-potegni stanja Amerikanci su malčice ublažili svoje stavove, ali ne dovoljno da bi kineske tvrtke mogle nastaviti nesmetano koristiti američke tehnologije, što hardverske, što softverske.

Restrikcije su ponajviše bile usmjerene na Huawei, koji je još prije par mjeseci trebao postati proizvođač mobitela broj jedan u svijetu, a sada mu je ta titula sve dalja.

Razlog tomu je dakako ona ista izvršna zapovijed koju smo spomenuli na početku teksta. Njome je Huaweiju također zabranjeno koristiti američke tehnologije pri kreiranju svojih novih uređaja, javlja Bug.

I dok bi se hardver poput čipova, memorije, zaslona i sličnih komponenti još i dali zamijeniti nekim od domaćih koji se ne baziraju na američkim patentima, softver je sasvim druga stvar, kao i navika korisnika.

Naime, Huawei ne bi smio koristiti Android u svom punom sastavu – s Google aplikacijama i servisima. To vrijedi za svaki uređaj koji je osmišljen i kreiran nakon svibnja 2019. kada je Trump potpisao izvršnu direktivu.

Za kojih desetak dana (19. rujna) bit će predstavljena nova serija pametnih telefona – Mate 30. Kao i uvijek Huawei će s njom donijeti i novi SoC – Kirin 990, u 4G i 5G izdanju, kojeg su neki dan i službeno predstavili.

No, sa softverske strane nalazit će se vjerojatno Android u AOSP inačici, koja ne sadrži Google Play, Gmail, Maps i druge aplikacije s potpisom Googlea. Kroz isti scenarij proći će vjerojatno i Mate X, Huaweijev prvi mobitel s preklopnim zaslonom. Takvo barem najavljuje Nikkei Asian Review.

I dok je nesumnjivo da će nova Mate 30 serija biti još moćnija od prethodne (Mate 20), pitanje je koliko će ista imati smisla za korisnike iz europskih i drugih zapadnih zemalja, ako se pokužu točnim gore spomenute najave. Europski korisnici su dugi niz godina, na jedan ili drugi način povezani s Googleom.

Iako će Google Play i druge Google aplikacije biti moguće instalirati i naknadno, to je nepotrebna gnjavaža po korisnike, a vjerojatno ne bi svi korisnici ni znali sami skinuti Google Play i instalirati ga, posebice korisnici starije životne dobi. Iz pojedinih izvora čak stižu informacije kako zapadnjački teleoperateri i nisu zainteresirani za Android uređaj bez Google servisa i aplikacija.

S druge strane iz Huaweija sve više spominju HarmonyOS, kojim će zamijeniti Android. CEO tvrtke, Richard Yu, navodi kako će prvi pametni telefon s novim OS-om biti Huawei P40 koji će stići u ožujku 2020. godine. Do tada je ostalo dovoljno vremena da Huawei ispegla novi OS, i osmisli vlastitu trgovinu aplikacijama kojom će zamijeniti Google Play.

Kopirati
Drag cursor here to close