Širenje mreže

Malezija uz podršku Huaweija prelazi na 5G

Postignut je dogovor o pružanju podrške u vidu tehnološkog znanja, usluga i opreme Huaweija Maleziji u procesu prelaska na 5G tehnologiju.
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 10. 2019. u 20:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malezija je, kako bi širom zemlje ponudila 5G uslugu, sporazum o suradnji potpisala s kineskim tehnološkim divom Huaweijem, javlja Anadolija.

Svečanosti potpisivanja u Putrajayi nazočili su premijer Malezije Mahathir Mohamad, direktor ureda Huaweija za Maleziju Michael Yuan, direktor telekom operatera Maxis Gokhan Ogut.

Postignut je dogovor o pružanju podrške u vidu tehnološkog znanja, usluga i opreme Huaweija Maleziji u procesu prelaska na 5G tehnologiju.

“Zadovoljan sam što su Maxis i Huawei razmotrili ovo područje i omogućili razvoj digitalne ekonomije Malezije“, rekao je Mahathir nakon ceremonije.

Smatra kako će 5G tehnologija biti ključni element koji će povezati cijelu Maleziju i ne sumnja da će doći do transformacije proizvodnje, poljoprivrede i zdravstva.

Ogut je kazao kako njegova kompanija vjeruje Huaweiju uprkos nizu sankcija koje su na snazi.

”Huawei je Maxisov partner već due vrijeme. I na 4G smo prešli uz Huawei, pa ne vidim nikakav problem u koracima usmjerenim ka budućnosti“, rekao je Ogut.

Pojasnio je i kako će Huawei istovremeno angažirati ekipu stručnjaka koji će raditi na pružanju podrške na održavanju 5G mreže i aktivnostima koje se vežu s ovom tehnologijom.

Malezija bi 5G tehnologiju trebala staviti u funkciju u drugoj polovini 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close