Electrojet

Mađari napravili prvi komercijalni električni jet-ski

Električni pogoni korak po korak osvajaju svijet mobilnosti, i to na svim površinama
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 08. 2018. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Električni pogoni korak po korak osvajaju svijet mobilnosti, i to na svim površinama.

Električni automobili već su se etablirali kod potrošača, a odnedavno imamo i električne šlepere, kamione, pa čak i trajekte!

I prvi električni avioni za komercijalne svrhe su u izradi, a sad je stigao i prvi električni jet ski koji nije koncept već gotov stroj.

Tako bar tvrdi Mađarska kompanija Narke. Njihov istoimeni proizvod izgleda impresivno na PR fotografijama, no tek ga treba vidjeti u praksi.

Ovaj ‘electrojet’, kako ga Mađari nazivaju, koristi vodom hlađeni elektromotor na izmjeničnu struju od 45 kW, napajan Li-ion baterijskim paketom nepoznatog kapaciteta. Navodno se baterija može napuniti do 80 posto u svega dva sata, što je dovoljno za čak sat i pol vremena normalnog korištenja.

Baterija je zamjenjiva pa je u praksi moguće i nastaviti vožnju bez čekanja, što ovo čudo čini praktičnim proizvodom za iznajmljivanje.

Mađari trenutno provode finalna testiranja proizvoda na jezeru Balaton, te tek trebaju definirati Narkeovu cijenu, no ne bi nas iznenadilo kad bismo već iduće godine i na Jadranu mogli vidjeti kako ovo čudo nečujno reže valove.

Kopirati
Drag cursor here to close