Star skoro sto godina

Leica prototip iz 1923. godine najskuplji aparat ikada

Gotovo stotinu godina star Leica fotoaparat prodan je za 2,4 milijuna eura na dražbi u Austriji protekloga vikenda.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 03. 2018. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska aukcijska kuća WestLicht prošloga je tjedna oborila rekord u svijetu fotoaparata prodavši gotovo 100 godina stari model za čak 2,4 milijuna eura. Ovu je cijenu na aukciji u Beču dostigao fotoaparat iz 1923. godine.

Riječ je o prototipu Leica fotoaparata, izrađenom dvije godine prije nego je kompanija uopće izbacila svoj prvi proizvod na tržište.

Ova je Leica opisana kao dio nulte serije i jedan je od tek 25 tada izrađenih komada. Na "životu" ih je trenutačno tek 12, a ovaj je tek jedan od tri primjerka koji su do današnjih dana preživjeli u gotovo savršenom, netaknutom stanju, javlja Bug.hr.

Cijena od 2,4 milijuna eura rekordna je za jedan fotoaparat, a njome je pobijen rekord postignut 2012. godine u istoj aukcijskoj kući, i to, zanimljivo, za isti model fotoaparata iz iste, nulte serije. Tadašnja cijena postignuta licitiranjem iznosila je 2,16 milijuna eura.

Leica 0-series no. 122, kako je službeni naziv najskupljeg fotoaparata na svijetu, pronašao je novog vlasnika u samo 45 sekundi, putem telefonskog nadmetanja, a kupac je neimenovani privatni kolekcionar iz Azije.

Kopirati
Drag cursor here to close