Alstom

Krenuo prvi vlak na vodik

Projektni menadžer u Alstomu Stefan Schrank izjavio je da kupovina novog vlaka košta od kupovine dizel-vlaka, ali da je novi vlaka jeftiniji za rad.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 09. 2018. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je predstavila prvi vlak koji kao gorivo koristi vodik, što predstavlja početak napora da se vlakovi koji koriste dizel zamijene skupljom, ali više ekološkom tehnologijom.

Dva plava vlaka francuske kompanije Alstom počeli su prometovati na liniji dugoj stotinu kilometara između njemačkih gradova Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervorde i Buxtehude, kojom obično prometuju vlakovi s dizel-motorima.

''Prvi vlak na vodik ulazi u komercijalnu upotrebu i sve je spremno za serijsku proizvodnju'', izjavio je izvršni direktor Alstoma Henri Poupart-Lafarge.


Iz kompanije je objavljeno kako je planirano da 14 vlakova koji ne ispuštaju štetne plinove bude poslano u Donju Saksoniju do 2021. godine, a zanimanje za novu tehnologiju pokazale su i druge njemačke pokrajine, javio je AFP.

Vlakovi s pogonom na vodik opremljeni su gorivim stanicama, koje proizvode elektricitet kombiniranjem vodika i kisika u procesu čiji su jedini nusproizvodi voda i vodena para.

Projektni menadžer u Alstomu Stefan Schrank izjavio je da kupovina novog vlaka košta od kupovine dizel-vlaka, ali da je novi vlaka jeftiniji za rad.


U priopćenju kompanije navodi se da su zanimanje za nove vlakove pokazale i druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Nizozemsku, Dansku, Norvešku, Italiju i Kanadu.

Vlada Francuske je ranije objavila kako želi prvi vlak koji kao gorivo koristi vodik bude na francuskim prugama do 2022. godine, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close