Lako je

Kratki vodič kako otkriti tko vam više nije prijatelj na Facebooku

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako otkriti tko vam više nije prijatelj na Facebooku, odnosno tko vam je dao "košaricu".
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 06. 2019. u 21:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebook se godinama reklamira kao društvena mreža koja spaja prijatelje i pomaže stvoriti nove. No što kad ti prijatelji "nestanu" preko noći?

Ako imate tek malen broj prijatelja na Facebooku, nije problem otkriti tko vas je prekrižio sa svoje liste. Ali što ako broj prijatelja i kontakata prelazi 500 ili 1000?

Postoji nekoliko načina kako otkriti tko vas je izbrisao s popisa prijatelja. No, prije nego objasnimo kako, treba raščistiti nekoliko stvari.

Tijekom godina Facebook je promijenio način na koji korisnici mogu kontrolirati tko vidi njihov profil i što na tom profilu vidi.

Tako je moguće "pratiti" nekoga, odnosno vidjeti objave koja ta osoba objavljuje javno. Privatne objave su i dalje skrivene i zapravo niste prijatelji s tom osobom. Ovaj način najčešće biraju poznatije osobe i influenceri.

Druga je opcija biti prijatelj, ali uz "utišane" objave. To znači da ste i dalje prijatelji, ali ne viđate objave te osobe na svom zidu. Rezervirano za osobe s ekstremnim političkim stavovima, lošim glazbenim ukusom ili one koje pretjeraju s objavama fotografija svoje mačke, psa ili djeteta.

Treća je opcija da ste s nekim prijatelj, ali vas ta osoba blokira. Odnosno zabranila je da ju kontaktirate putem Facebooka (ne možete poslati poruku ili staviti objavu na zid), piše Zimo.co.

I na kraju, posljednja razina je brisanje s popisa prijatelja. To znači da nećete vidjeti objave te osobe, niti će se ona naći na popisu vaših prijatelja. Ali to ne znači da ne možete ponovno postati prijatelji.

Prijateljstvo je dvostrana veza. Tako ni na Facebooku ne možete ostati prijatelji s nekim, ako vas je ta osoba obrisala sa svog popisa prijatelja.

Najbolji način, kako provjeriti je li vaše prijateljstvo još aktivno je običnom pretragom.

Dovoljno je otvoriti vlastiti profil na Facebooku, odabrati kategoriju prijatelji i u tražilici upisati ima prijatelja. Ako je još prijateljstvo još uvijek "živo", pojavit će se u popisu. Čak možete vidjeti i u kojoj je "kategoriji" - obitelj, bliski prijatelji, poznanici i slično. Ako pak tu osobu nemate na popisu prijatelja možda je promijenila ime (odnosno prezime) ili vas je obrisala.

Druga mogućnost je pretražiti ime "prijatelja" na Facebooku. U rezultatima pretraživanja vidjet ćete sve osobe koje se zovu poput te osobe, ali i u kakvom ste odnosu. Ako uz ime vašeg "prijatelja" stoji "dodaj prijatelja" očito je da više niste u prijateljskoj vezi. Ako među rezultatima ne možete naći svog "prijatelja" možda je deaktivirao ili izbrisao svoj profil.

Neki korisnici Facebooka posebno cijene svoju privatnost pa zabranjuju Facebooku da njihov profil bude vidljiv bilo kome osim njihovim prijateljima. Kako biste bili sigurni da se vaš "prijatelj" možda nije samo "sakrio", možete provjeriti putem tuđeg računa. Točnije, posjetite profil zajedničkog prijatelja i pokušajte svog "prijatelja" pronaći među vašim zajedničkim prijateljima odnosno među prijateljima na tom profilu. Ako ga tamo ugledate i uz njegovo (ili njezino) ime stoji "dodaj prijatelja" očito je vaša prijateljska veza raskinuta.

Na kraju, postoje i brojne mobilne aplikacije odnosno dodaci za internetske preglednike koji obećavaju da će vas obavijestiti o tome tko vam više nije prijatelj. Ako se odlučite za instalaciju takve aplikacije, budite posebno oprezni.

Mobilne aplikacije često su pune oglasa, mogu učiniti vaš mobilni telefon ranjivijim na hakerske napade, a i često skrivaju naplatu korištenja koju aktiviraju bez prethodnog upozorenja. Tome treba dodati i činjenicu da za korištenje takvih aplikacija morate im dopustiti pristup svom Facebook profilu, a da pri tome ne znate koje sve podatke prikupljaju, gdje ih pohranjuju ili za što koriste.

Budite oprezni kako ne bi, vlastitu znatiželju, skupo platili.

Kopirati
Drag cursor here to close