Polako

Korisnicima u Europi ne žuri se kupiti nove 5G pametne telefone

Iako svi govore o prednostima 5G tehnologije, korisnici na Zapadu ipak će još malo pričekati prije no što svoj "stari" telefon zamijene onim spremnim za 5G.
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 01. 2020. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pametni telefoni neće tako skoro napustiti naše ruke (i srca). Barem tako tvrdi svjetsko udruženje mobilnih operatera GSMA u svom posljednjem izvještaju.

U svom izvještaju "Future of Devices", iz GSMA-a ističu kako dolazak novih tehnologija poput 5G ipak neće povećati prodaju pametnih telefona u svijetu.

Naime, samo je 30-40 posto ispitanih u SAD-u, Europi i Australiji u njihovoj anketi odgovorilo kako će zbog dolaska 5G mreže promijeniti pametni telefon i kupiti onaj koji podržava tu tehnologiju. Međutim, stvari se mijenjaju kad se pita potrošače u Kini i Južnoj Koreji, zemljama u kojima je razvoj i implementacija 5G mreže već odmakla. Gotovo 50 posto Kineza svoj će stari pametni telefon zamijeniti novim 5G telefonom čim on postane dostupan.

Pogrešno je misliti da će potrošači u cijelom svijetu gledati jednako na 5G tehnologiju. Operateri i proizvođači uređaja moraju shvatiti gdje se njihovi proizvodi traže kako bi mogli najbolje iskoristiti prilike koje će 5G pružiti, istaknuo je Peter Jarich, šef GSMA Intelligence.

Nove tehnologije koje su omogućile stvaranje pametnih domova u proteklih su nekoliko godina pokazale kako bi nam budućnost, jednog dana, mogla izgledati. No glavni je problem u širem prihvaćanju uređaja za stvaranje pametnih domova to što nisu kompatibilni ako dolaze od različitih proizvođača.

Tako danas, ako želite imati pametni dom, morate, u većini slučajeva, sve uređaje - od pametnih žarulja, preko zvučnika pa do pametnog zvona, kupiti od istog proizvođača ili barem proizvođača koji koriste iste sustave za komunikaciju, javlja Zimo.

Istraživanje je pokazalo da je glavni pametni kućni uređaj koji korisnici biraju - pametni zvučnik, jer on omogućava kontroliranje ostalih pametnih uređaja u domu. Tako se pametni uređaji već nalaze u petini domova diljem svijeta. Kako se i njihove mogućnosti budu povećavale, tako će se i širiti njihova popularnost.

S druge strane, petina odraslih trenutno posjeduje neku vrstu pametne fitnes narukvice. Trend je posebno vidljiv među mlađim korisnicima. Čini se kao da tvrtke koje proizvode fitnes narukvice jednostavno ignoriraju stariju populaciju, iako bi im ona mogla činiti velik udio u godišnjoj zaradi, a sami bi korisnici mogli profitirati od više kretanja i boljeg praćenja vitalnih znakova, navodi se u izvještaju GSMA-a.

Kopirati
Drag cursor here to close