Nova opcija

Korisnici WhatsAppa napokon će dobiti opciju koju zahtijevaju već godinama

Kako su pojasnili iz WhatsAppa, korisnici će s novom opcijom moći koristiti aplikaciju na telefonu i do četiri druga uređaja istovremeno, čak i ako je baterija na telefonu ispražnjena.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 07. 2021. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebook je u posljednje vrijeme uveo cijeli niz novih opcija i poboljšanja u svoju najpopularniju aplikaciju za dopisivanje.

Tako je WhatsApp dobio opciju upravljanja brzinom glasovnih poruka, biranje kvalitete videa, samouništavajuće poruke...

No, opcija koju sad uvode zaista će oduševiti milijune korisnika koji WhatsApp koriste svakodnevno.

Omogućit će korisnicima dopisivanje na do četiri uređaja, a bez potrebe za korištenjem registriranog broja telefona ili drugog uređaja povezanog na internet.

Upravo je ova novost već dugo na popisu želja korisnika WhatsAppa jer do sad su, žele li koristiti WhatsApp na nekom drugom uređaju (npr. računalu) ipak morali imati uz sebe mobilni telefon na kojem je WhatsApp registriran i taj je telefon morao biti spojen na internet. A to nije uvijek bila opcija korisnicima.

Kako su pojasnili iz WhatsAppa, korisnici će s novom opcijom moći koristiti aplikaciju na telefonu i do četiri druga uređaja istovremeno, čak i ako je baterija na telefonu ispražnjena, prenosi Zimo.

Naime, do sad je WhatsApp samo zrcalio podatke sa pametnog telefona na drugi uređaj (najčešće računalo). To znači da korisnik nije mogao biti na WhatsApp pozivu na pametnom telefonu i dopisivati se u WhatsApp chatu na računalu, poruke su znale kasniti, a ako je internetska veza (ili baterija), bila slaba, dolazilo je do prekida korištenja na računalu. S novom opcijom to više neće biti problem.

Svaki uređaj će se povezati na WhatsApp zasebno, ali će zadržati isti nivo privatnosti i sigurnosti kroz end-to-end enkripciju koju ljudi koji koriste WhatsApp očekuju. Također, razvili smo nove tehnologije kako bismo održali end-to-end enkripciju, a istovremeno sinkronizirali podatke kao što su imena kontakata, arhive chatova, označene poruke i sve ostalo na svim uređajima, poručili su iz WhatsAppa.

Kako bi to ostvarili, svaki će uređaj biti identificiran vlastitim komunikacijskim ključem koji će na WhatsAppovim serverima biti povezani uz račun korisnika.

Uvjeravaju kako su osmislili način kako spriječiti neovlašteno prisluškivanje ili upadanje u razgovor, odnosno onemogućili neovlašteno dodavanje uređaja na korisnikov račun.

Koristimo kombinaciju tehnologija kako bismo to riješili - imamo produljene sigurnosne kodove koji sad predstavljaju komibinaciju svih korisnikovih uređaja i njihovih identiteta tako da svi mogu provjeriti kome točno i na koji uređaj šalju poruku. Osim toga, kako bismo smanjili broj provjera identiteta, razvili smo tehnologiju automatske verifikacije uređaja.

Ovaj sustav omogućava uređajima da automatski uspostavljaju međusobnu sigurnu vezu. Na kraju, dali smo korisnicima dodatnu kontrolu i zaštitu vezanu uz uređaje koji su povezani uz njihov račun.

I dalje će biti potrebno skenirati QR kod na novom uređaju. Ovaj proces sad zahtjeva biometrijsku autentifikaciju prije povezivanja uređaja, ako su korisnici omogućili tu opciju. Korisnici će na jednom mjestu moći vidjeti sve povezane uređaje, kad su posljednji put korišteni i odjaviti pojedini uređaja, ako to žele, pojašnjavaju iz WhatsAppa.

No, za sad je ova opcija omogućena samo dijelu beta testera, koji će provjeriti funkcionira li cijeli sustav onako kako su to u WhatsAppu zamislili ili treba još nešto popraviti. Tek kad u WhatsAppu budu zadovoljni svime, ova će opcija biti predstavljena i široj javnosti.

Kad bi to moglo biti, u WhatsAppu ne otkrivaju, no već je i sama najava razveselila mnoge korisnike.

Kopirati
Drag cursor here to close