Pogriješili smo

Korisnici bijesni na Google zbog skrivenog mikrofona

Google nikada nikome nije rekao da njihov sigurnosni sustav ima ugrađeni mikrofon, što je šokiralo vlasnike Nest Securea.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 02. 2019. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se logičnim da bi, ako kupujete neki gadget koji nije telefon, tablet, pametni zvučnik ili sličan uređaj s kojim možete komunicirati, trebala postojati neka obavijest ako taj uređaj sadrži mikrofon.

U slučaju postojanja mikrofona, dio ljudi koji se brine za privatnost i boji se špijuniranja, možda ne bi nikada kupio takav uređaj.

Iako se to nama, dakle, čini logičnim, nemaju svi isto razmišljanje pa je ekipa iz Googlea to "zaboravila" napomenuti kupcima svog sustava za kućnu sigurnost Nest Secure koji se sastoji od hardverske baze i detektora pokreta te alarma i tipkovnice.

Google je vlasnike ovih uređaja nedavno obavijestio kako će s nadogradnjom dobiti podršku za Googleovog Assistanta, što im se učinilo čudnim jer je za korištenje glasovnog asistenta potreban mikrofon, javlja Zimo.co.

Na upite korisnika, iz Googlea su ih obavijestili kako Nest Secure već ima ugrađen mikrofon, što je mnoge šokiralo te su smatrali da ih je Google prevario jer ih nije upozorio na ugrađeni mikrofon s kojim ih je netko, teoretski, mogao i prisluškivati.

Iz Googlea su novinarima rekli kako nikada nisu htjeli zatajiti postojanje mikrofona, već su ga ugradili kako bi ga naknadno iskoristili za neke buduće potencijalne opcije poput npr. prepoznavanja loma stakla i slično. Priznali su da su pogriješili te da su među specifikacijama Nest Securea trebali napisati da sadrži mikrofon.

Korisnicima su poručili da nemaju razloga za strah jer mikrofon nikada nije bio uključen i može se aktivirati ako sami korisnici posebno aktiviraju ovu opciju – što nisu do sada radili, jer nisu niti znali da mikrofon postoji.

Pokazalo se da je jedan od uređaja koji bi svojim vlasnicima trebao donijeti mir i sigurnost, cijelo vrijeme bio potencijalni alat za špijuniranje i prisluškivanje, što se mnogim njegovim vlasnicima neće svidjeti te ova situacija sigurno nije dobar PR i za Google čija reputacija, kada su u pitanju privatnost i zaštita korisnika, ionako nije na visokom nivou.

Kopirati
Drag cursor here to close