Powerbank - da ili ne?

Koliko je štetno stalno biti spojen na prijenosni punjač?

Iz perspektive tableta ili smartfona, nema neke razlike u odnosu na to kad je uređaj spojen na ispravljač ili vanjsku bateriju (powerbank).
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 01. 2018. u 12:56 Bljesak.info
Kopirati

Iz perspektive tableta ili smartfona, nema neke razlike u odnosu na to kad je tablet ili smartfon spojen na AC-DC strujni adapter (“punjač”). Štoviše, struja koju daje mobilni punjač (powerbank) u pravilu je stabilnijeg napona, uz manji ripple (“šum”) napona, nego struja koju daje AC-DC strujni adapter koji uštekate u strujnu utičnicu napona 230 V.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Battery Universityju inače kažu da je loše držati bateriju pod naponom punjenja – znači kad je baterija puna, i kad je uređaj spojen na struju (baterija uređaja tada se povremeno minimalno dopunjava do 100%).

Međutim, što je alternativa? Ako aktivno koristite uređaj, praznite bateriju, a kad bateriju idete puniti, baterija se zagrijava (što nije dobro za bateriju) i troše se ciklusi punjenja (baterije imaju određeni broj ciklusa pražnjenja i punjenja – nekad se spominje oko 500, nekad oko 1000 – ovisi o bateriji i o tome koliki gubitak kapaciteta vam je prihvatljiv), javlja Bug.hr.

Dakle, ako ćete intenzivno koristiti uređaj pa mu pritom stalno praznite i punite bateriju, baterija vam neće baš dugo izdržati – istrošit će se.

Stoga smatramo da je bolje rješenje uređaj držati spojen na powerbank ili strujni adapter, jer će tada većina struje koju uređaj troši za rad dolaziti upravo preko USB porta.

Jedino bi možda bilo dobro da onda, recimo, jednom tjedno ili jednom svaka dva tjedna za jednu rundu odspojite uređaj, potrošite bateriju do recimo 20%, i ponovno je spojite na powerbank ili strujni adapter.

Ako ćete intenzivno, konstantno koristiti mobilni uređaj a da ga stalno ne držite spojenog na strujni adapter ili powerbank, bateriju ćete relativno brzo istrošiti, jer one “stare” pražnjenjem i punjenjem, gube kapacitet, i nakon određenog broja ciklusa pražnjenja i punjenja kapacitet će im toliko pasti da ćete je jednostavno morati zamijeniti novom

Kopirati