Testirano!

Koliko je brz 5G? Toliko da može "uloviti" i trkaći automobil

Ispitivanje je pokazalo da tehnologija mmWave može ostvariti potpuni potencijal 5G mreže kako bi doprinijela pronalasku inovativnih načina korištenja i novih poslovnih modela, poput poboljšanog iskustva prilikom gledanja utrka.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 09. 2019. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samsung i SK Telecom uspješno su demonstrirali primjenu 5G tehnologije na automobilističkim utrkama, koja dodatno poboljšava iskustvo i doživljaj gledanja utrka. Demonstracija je održana na stazi za utrke Korea International Circuit, pomoću Samsung Networks end-to-end 5G mmWave rješenja i 5G New Radio (NR) baznih stanica, opreme koja se u komercijalne svrhe u Sjedinjenim Državama koristi od prve polovice 2019. godine.

Dok se trkaći automobil kretao brzinom od 210 kilometara na sat, oprema je pokazivala stabilne performanse 5G uređaja u zoni staze prilikom live preuzimanja, učitavanja i primopredaje (handovers). Brzina preuzimanja dosegla je 1Gbps, demonstrirajući kapacitet za multigigabitne prijenose na 5G uređaju u trkaćem vozilu i koristeći frekvenciju od 200 MHz, u spektru od 28 GHz.

Velika brzina 5G tehnologije, neometana komunikacija i primopredaja omogućuju učinkovitiji i sigurniji način prijenosa videa u automobile i iz automobila koji se kreću brzinom između 200 i 370 kilometara na sat. Ova tehnologija pod nazivom T Live Caster 5G preko live broadcasting rješenja kompanije SK Telecom omogućila je kompanijama da u realnom vremenu koriste opciju live video streaming za prijenos utrke iz različitih točki gledišta, javlja Zimo.co.

Ispitivanje je pokazalo da tehnologija mmWave može ostvariti potpuni potencijal 5G mreže kako bi doprinijela pronalasku inovativnih načina korištenja i novih poslovnih modela, poput poboljšanog iskustva prilikom gledanja utrka. Primjerice, kamere ugrađene u kokpit automobila moći će prenositi videopodatke u stvarnom vremenu iz svakog automobila, i to preko 5G bežičnih veza. Tako će gledatelji imati jedinstvenu priliku pratiti živopisne scene utrke iz perspektive vozača, a zahvaljujući VR, AR i 360 stupnjeva videostreamova, uživati u impresivnom doživljaju, kao da se stvarno nalaze u automobilu koji je u pokretu.

Za 5G tehnologiju otvorene su nove mogućnosti nakon što je u prvoj polovici 2019. godine diljem Koreje i SAD-a započela njezina komercijalna upotreba. Samsung je, uz globalne operatore, pionir u pronalaženju komercijalnih primjena 5G tehnologije. Ovo ispitivanje izvrstan je primjer poboljšanja korisničkog iskustva i podizanja industrije utrka na višu razinu, izjavio je Jaeho Jeon, izvršni potpredsjednik i voditelj Odjela za istraživanje i razvoj, Networks Business, Samsung Electronics.

Komercijalna usluga 5G znači mnogo više od brzine. Riječ je o ključnoj inovaciji za transformaciju digitalnog prostora radi uvođenja novih, poboljšanih poslovnih modela, koji su do sada postojali samo u našoj mašti. Nastavit ćemo usko surađivati sa Samsungom na pomicanju granica tehnologije i mogućnostima 5G mreže, izjavio je Park Jin-hyo, direktor odjela ICT R&D Center tvrtke SK Telecom.

U rujnu 2017. godine, Samsung je u Koreji ostvario prvi 5G prijenos na svijetu između vozila koja su se kretala između 190 i 205 kilometara na sat. Na temelju tih dostignuća, Samsung je s globalnim operatorima nastavio razvijati mogućnosti mreže kroz sveobuhvatnu seriju realnih testova pokretanih 5G tehnologijom, pomažući u prevladavanju dosadašnjih tehnoloških granica.

Kopirati
Drag cursor here to close