Zaštita

Kinezi pomoću aplikacija izbjegavaju mjesta zaražena koronavirusom

Pogled na kartu pruža psihološko olakšanje. Ne možete znati hoće li biti novih slučajeva, no možete izbjeći područje koje je već pogođeno.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 02. 2020. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski građani koriste aplikacije kako bi izbjegli četvrti u kojima je prisutan koronavirus. Tvrtke QuantUrban i WeChat osmislili su platforme koje preuzimaju službene informacije o četvrtima s potvrđenim slučajevima koronavirusa, pa ih pretvaraju u karte pomoću kojih korisnici mogu izbjeći ta mjesta.

YiKuang, odnosno "situacija epidemije", platforma je WeChata, sveprisutne kineske aplikacije koja je je ujedno i društvena mreža i sredstvo plaćanja i pokriva područja južnih gradova Shenzena i Guangzua.

Karte QuantUrbana, koje se mogu otvoriti u internetskim pretraživačima, pokrivaju još devet gradova u toj provinciji.

Shenzhen bi idućih dana mogao imati veću epidemiju, a podaci vlade slabo se objavljuju, rekla je April, menadžerica iz Shenzhena koja je odbila dati svoje puno ime.

Pogled na kartu pruža psihološko olakšanje. Ne možete znati hoće li biti novih slučajeva, no možete izbjeći područje koje je već pogođeno, istaknula je, prenosi Zimo.

Broj zaraženih u Shenzhenu u ponedjeljak je narasao na 245, čime je to tehnološko središte na jugu postalo najpogođeniji od glavnih kineskih gradova - Pekinga, Šangaja i Guangzhoua. U Šenzenu radi velik broj migrantskih radnika iz središnjih provincija.

Obje platforme oslanjaju se na rad volontera koji svakodnevno ažuriraju informacije o zarazi. Yikuang je u početku područja epidemije označavao ikonicom lubanje i prekriženih kostiju, no to je promijenjeno nakon pritužbi korisnika.

Kopirati
Drag cursor here to close