Nema greške

Kineska vojska testirala najnapredniji protuzračni sustav - uspjeh stopostotan

Kinesko ratno zrakoplovstvo stavilo je nadograđenu verziju svojeg najnaprednijeg protuzračnog raketnog sustava na ekstreman test na nepoznatom terenu. Test je, prema kineskim medijima, proveden uspješno.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 05. 2021. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kineskoj vojnoj vježbi u kojoj je sudjelovao sustav HQ-9B, cilj je bio pokazati što sve taj sustav može, obzirom da kineska vojska nastavlja punom parom sa svojim planovima za razvoj moderne vojske spremne za borbu u svakom trenutku.

Želimo naučiti kako zaštititi i održavati novi sustav naoružanja u krševitom okolišu, kao i da ga bolje kamufliramo... i da isprobamo sve u ispunjenju naše zadaće, rekao je za kineski CCTV zapovjednik kineskog ratnog zrakoplovstva Du Tao.

Tijekom vježbe, protuzračna jedinica kineske vojske našla se na nepoznatom teritoriju i čekala početak simulacije sukoba između crvene i plave vojske.

Koristeći HQ-9B sustav, protuzračna jedinica oborila je četiri drona s četiri projektila, odnosno stopostotnim učinkom, izvijestio je CCTV.

Ta je vježba provedena kao zajednička operacija više različitih vojnih jedinica, uključujući i jedinice protuzračne raketne obrane i jedinica za stratešku potporu opremljenih s radarskim i elektroničkim sustavom za rano upozorenje, javlja Zimo.

Kineske specijalne postrojbe igrale su ulogu plave vojske te su koristili sustave za elektromagnetsko ometanje kako bi zbunili djelovanje HQ-9B raketnog sustava.

HQ-9B je novi kineski raketni protuzračni sustav s vertikalnim načinom lansiranja srednjeg ili dugog dometa. Maksimalan domet raketa tog protuzračnog sustava iznosi 250 kilometara.

Taj je sustav već bio raspoređen na kineske umjetne otoke u Južnom kineskom moru 2016. godine, a u međuvremenu je njegova mornarička verzija HHQ-9B postavljena i na kineske nove raketne razarače Tip 052D.

Vojni stručnjak iz Pekinga, Zhou Chenming komentirao je provedenu vježbu i rekao da kineska vojska njome želi pokazati svoju punu sposobnost mehanizirajućeg djelovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close