Oružje budućnosti

Kineska mornarica na brod montirala top koji nitko na svijetu nema

Na jednom od kineskih desantnih brodova montiran je sustav naoružanja odgovarajuće veličine, zajedno s nekoliko kontejnera opreme koja bi mogla biti odgovarajuća za ovo oružje.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 01. 2019. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska vojska testira elektromagnetni top, novo oružje koje je do sada jedino Amerika javno razvijala. Radi se o topu koji umjesto klasičnih granata ispaljuje projektile velikom brzinom koji se ubrzavaju duž tračnica uz pomoć elektromagnetske sile.

Na jednom od kineskih desantnih brodova montiran je sustav naoružanja odgovarajuće veličine, zajedno s nekoliko kontejnera opreme koja bi mogla biti odgovarajuća za ovo oružje.

Fotografije broda tipa 072 III koji nosi naziv Haiyangshan i koji se nalazi u sastavu Kineske narodne vojske, s navodnim elektromagnetnim topom na pramcu, objavljene su 31. siječnja, prenosi blog Navy Recognition. Vrijeme i mjesto snimanja nisu bili navedeni, ali izvješće sugerira da su snimljeni u pokrajini Wuhan u središnjoj Kini.

Desantni brodovi dužine 119,5 metara, tipa 072III obično nose dvostruki 37mm top na pramcu. Objavljene fotografije Haiyangshana pokazuju drugačije oružje, u kupolu smješten i djelomično pokriven top koji ima neke sličnosti s elektromagnetnim topom koji je razvio BAE Systems. Njegova cijev ima veći promjer bliže kupoli i manji promjer za polovicu bliže vrhu cijevi.

Najmanje tri kontejnera, možda s elektroničkom opremom i generatorima, kako bi se osigurala dodatna snaga za elektromagnetni top, vide se na brodu. Ako se ovo pokaže kao istina, Kina bi mogla postati prva zemlja koja će na moru testirati ovaj sustav naoružanja.

Elektromagnetni top koristi električnu struju kako bi ubrzao metalni projektil duž staze provodljivih tračnica do nadzvučne brzine. Tehnologija bi mogla zamijeniti streljivo na bazi municije kao topovsko oružje velikog kalibra, ali ima neke nedostatke, uključujući velike zahtjeve za snagom i brzo trošenje cijevi, koja mora izdržati visoke temperature i stres tijekom procesa pucanja.

SAD su dugo smatrane vodećom u utrci za napredne tehnologije. Prošle godine, Ured pomorskih istraživanja (ONR) pokazao je multi-shot salvo test - u kojem su dva projektila ispaljena od strane elektromagnetnog topa u brzom slijedu kako bi se dokazalo da oružje može podnijeti veći broj uzastopnih ispaljivanja.

Međutim, budućnost američkog programa EMRG, koji je trebao proizvesti sustav naoružanja za razarače klase Zumwalt do 2020. godine, u pitanju je zbog visokih troškova.

Kopirati
Drag cursor here to close