Amazonov čitač

Kindle proslavio deseti rođendan

Amazonov čitač e-knjiga lansiran je prije deset godina, a do danas je u devet generacija izdano više od 20 njegovih varijanti.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 11. 2017. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovoga vikenda, 19. studenoga, Amazon je obilježio deseti rođendan svojeg planetarno popularnog čitača e-knjiga, Kindlea. Razvoj prvog e-čitača u Amazonu je, umjesto planiranih 18 mjeseci, potrajao preko tri i pol godine. Ideja se rodila još 2004., a prvi Kindle predstavljen je tek krajem 2007.

Početna mu je cijena bila 399 dolara, a nakon puštanja u prodaju prve su količine bile rasprodane za tek pet i pol sati. Nakon toga bilo ga je nemoguće kupiti sve do travnja sljedeće godine.

Ova priča nagovijestila je velik tržišni uspjeh Kindlea u svijetu, pa su nakon izvorne inačice uslijedile varijante Kindle 2 (s većom memorijom), Kindle DX (s većim zaslonom), Kindle DX Graphite (s boljim e-ink ekranom), kao i razne inačice s tipkovnicama, pa one prilagođene djeci, te s ugrađenim pozadinskim svjetlom u ekranima (Paperwhite), javlja Bug.hr.

Trenutačno je aktualna 8. generacija Kindlea i Kindle Paperwhitea, a u 9. generaciju spada novi Kindle Oasis (vodootporan uređaj sa zaslonom od 300 ppi). Početna cijena današnjih modela je tek 50 dolara.

Službenih podataka o prodaju u proteklih deset godina nema, a IDC je procijenio da je samo 2014. godine bilo prodano ovih uređaja u vrijednosti preko 5 milijardi dolara. Amazon nije od ove obljetnice napravio veliku feštu, nego se na nju osvrnuo tek putem objava svojeg šefa Jeffa Bezosa i prvog voditelja Kindle projekta Charlieja Tritschlera.

Potonji je rekao kako je cilj Amazona da "Kindle bude poput lista papira – tanak, lagan, savitljiv i izdržljiv". "Ovaj san još nije ostvaren, ali napredak je vidljiv i još uvijek nismo gotovi", zaključio je Tritschler.

Kopirati
Drag cursor here to close