Simptomi ovisnosti

Kako znati da vam je dijete ovisno o Internetu

Živimo u digitalnom dobu i potpuno je normalno da ako mi kao roditelji svakodnevno koristimo internet na ovaj ili onaj način, da ga koristi i dijete jer zašto njemu to braniti
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 01. 2019. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internet je svakako jedan od najmoćnijih instrumenta današnjice od kojeg više ne mogu pobjeći niti naša djeca. Naravno da to nije ništa loše, niti nešto čega bi se trebali bojati i od čega bi trebali bježati, osim ako korištenje interneta ne preraste u ovisnost.

Kako bi ih prepoznali na vrijeme i znali da je krajnje vrijeme da reagirate i napravite nešto po tom pitanju, donosim vam ih u nastavku.

1. Dijete koje vrijeme na internetu provodi igrajući razne igrice, svoje simptome prekomjernog korištenja iskazuje kroz neartikulirane zvukove poput onih ih igrica koje igra, a ispušta ih u bilo koje doba dana u bilo kojoj situaciji. Ako do toga dođe, znači da je krajnje vrijeme za uzbunu!

2. Ako se kod djeteta prilikom pokušaja da ga odvojite od računala, tableta ili mobitela javlja agresija (plakanje, psovanje, ljutnja, vikanje, bacanje po podu), vrijeme je da neko vrijeme napravi pauzu od korištenja istih.

3. Kada dijete satima ne radi ništa drugo nego samo bulji u ekran, ne izlazi, ne druži se fizički s prijateljima već samo virtualno, itd. Ne zvuči tužno već dok samo ovo čitate? Natjerajte ga da ima društveni život i shvati da nema vrijednije stvari od toga, piše zenskisvijet.com

4. Ako dijete laže o vremenu provedenom igrajući igrice, znajte da je krajnje vrijeme da potražite pomoć.

5. Kada društveni život prestane postojati u životu vašeg djeteta i kada ga više ne zanima ništa drugo osim interneta i igrica, znači da se javio asocijalni problem.

6. Gubljenje samokontrole u trenucima kada djetetu kažete da je sad vrijeme da prestane igrati igricu ili biti na internetu je krajnji znak da mu je potrebna psihološka pomoć.

7. Kada je djetetu jedina misao u danu vrijeme koje provodi za kompjuterom i ako je to jedino što čeka u cijelom danu, znači da je pobrkao lončiće i da ga je potrebno vratiti na ispravan put.

8. Trenuci u kojima roditelji moraju tjerati svoju djecu da se izađu igrati s prijateljima, a oni to odbijaju jer im je eto zanimljivije biti na kompjuteru su pokazatelji da dijete nema sretno i zdravo djetinjstvo. Koliko god dijete bilo uvjereno u suprotno, na roditeljima je da to isprave i izvedu ga na pravi put.

9. Ako djetetu više ništa na ovom svijetu ne predstavlja sreću i zadovoljstvo, osim naravno kompjutera, kako vam to zvuči?

10. I zadnji pokazatelj je potpuno izbjegavanje svih drugih obveza i aktivnosti i zatvaranje u svijet digitala. TO NIJE NORMALNO i NIJE SAMO FAZA, to je nešto oko čega bi se trebali zabrinuti i stati na kraj s tim.

Internet i digitalno doba općenito su najbolja stvar koja nam se mogla dogoditi jer nam nudi toliko mogućnosti, ali sve što je dobro je dobro dok se koristi u granicama normale. I to je jedino na što se treba paziti!

Kopirati
Drag cursor here to close