Karbonski otisak

Kako smanjiti zagađenje, a poboljšati energetsku efikasnost

U simboličnom kvizu stanovništvu su postavljali pitanja iz oblasti energetske efikasnosti, zaštite okoliša i upravljanje otpadom. Točan odgovor omogućio im je da zavrte 'kolo sreće' i dobiju simbolične nagrade.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 06. 2019. u 13:35 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) omogućio je stanovništvu da uz interaktivni sadržaj, danas u Sarajevu u okviru Urban led projekta, saznaju o važnosti zaštite okoliša i kako to promjenom svojih navika mogu doprinijeti smanjenju zagađenja i čistijem gradu.    

Voditeljica Projekta uime UNDP-a Andrea Muharemović kazala je novinarima da se radi o kampanji s fokusom na smanjenje zagađenja, poboljšanje energetske efikasnosti. 

''Svatko od nas može poduzeti jednostavne mjere štednje vode, struje ili goriva, smanjiti vožnju automobilom i više koristiti bicikle, vozila javnog gradskog prometa ili jednostavno hodati. Kad bi svi ljudi poduzimali takve mjere bilo bi rezultata'', naglasila je. 

U simboličnom kvizu stanovništvu su postavljali pitanja iz oblasti energetske efikasnosti, zaštite okoliša i upravljanje otpadom. Točan odgovor omogućio im je da zavrte 'kolo sreće' i dobiju simbolične nagrade.    

Utjecaj svakog od nas na okoliš predstavlja se tzv. karbonskim otiskom, koji se izračunava pomoću formule u koju ulaze podaci o potrošnji energije i navikama. Pokazuje koliko, svako od nas, u svakodnevnom životu utječe na klimatske promjene. Karbonski otisak postavljen je i danas u štandu na Trgu Djece Sarajeva, za potrebe kampanje. 

Projekt 'Pokretanje okolišnog financiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja (Urban led) financira Globalni fond za okoliš (GEF), a cilj je investiranje u pokretanje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja u BiH kroz promociju sigurnih, čistih i zdravih gradova, uz smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Projekt se realizira u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma te Fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS i Fondom za zaštitu okoliša FBiH.    

Današnji događaj upriličen je u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša - 5. lipnja, koji je ove godine posvećen temi zagađenja zraka.

Kopirati
Drag cursor here to close