I zašto?

Kako je Trump probudio opasnu hakersku zvijer

Hakerski napadi kineskih i iranskih hakera posljednjih su godina usporili, no nakon što je Trump izašao iz nuklearnog sporazuma s Iranom i započeo trgovinski rat s Kinom, napadi su postali sve opasniji.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 02. 2019. u 09:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije četiri godine tadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama potpisao je s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom sporazum o prestanku hakerskih napada čiji je cilj krađa tajnih informacija, a iste je godine potpisan i iranski nuklearni sporazum s kojim su Iranu ukinute sankcije, u zamjenu za ograničenje njihovog nuklearnog programa.

Ova dva događaja odrazila su se i na kibernetičkom polju te je od tada smanjen broj hakerskih napada iz ovih zemalja na SAD.

Napadi nikada u potpunosti nisu prestali, ali je njihov broj ipak bio osjetno manji, no nakon što je Trump odustao od nuklearnog sporazuma s Iranom, a i nakon početka trgovinskog rata s Kinom, situacija se ponovno promijenila te opasnost prijeti državni agencijama i američkim privatnim kompanijama, javlja Zimo.co.

Trumpove odluke probudile su kineske i iranske "hakerske zvijeri" koje su krenule s agresivnim kibernetičkim napadima, prenijeli su na NY Timesu razmišljanja nekih stručnjaka za kibernetičku sigurnost.

Osim državnih agencija, na udaru su i kompanije poput Boeinga, General Electric Aviationa i T-Mobilea, a ciljevi novog vala hakerskih napada usmjereni su, među inim, na špijunažu i krađu osjetljivih materijala tehnoloških kompanija te tvrtki koje posluju s američkom vojskom, smatraju američki obavještajci.

Korporacije i državne agencije sada su na poziciji na kojoj su bile prije 5 godina kada su napadi bili učestali, no kroz to vrijeme hakeri i njihovi napadi postali su sofisticiraniji i opasniji, a obavještajci upozoravaju i na uvijek prisutnu treću stranu – Rusiju, koja na brojne načine pokušava destabilizirati SAD-e.

Osim krađe trgovinskih i vojnih tajni, jakim oružjem pokazale su se i lažne vijesti koje će, čini se, biti sve veći problem prilikom svih budućih izbora, i to ne samo u SAD-u, nego u većinu zemalja.

Što se kineskih hakera tiče, oni su danas puno vještiji u skrivanju svojih tragova, a američki sigurnosni stručnjaci vjeruju kako je jedan od razloga sve većeg broja napada s kojima se hakeri žele dokopati vojnih tajni i kineski petogodišnji ekonomski plan koji uključuje preuzimanje dominacije na polju umjetne inteligencije i novih tehnologija.

Podsjetimo, Donald Trump nedavno je potpisao izvršnu uredbu s kojom želi povećati investicije i ulaganje dodatnih resursa u istraživanje i razvoj umjetne inteligencije jer ovu tehnologiju Amerikanci ne žele "prepustiti" Kinezima.

Kopirati
Drag cursor here to close