Iznenađenje na tržištu

Još jedna kompanija prestigla Apple

Huawei je prošle godine prestigao Apple, a u drugom ovogodišnjem kvartalu još je jedna kineske kompanija isporučila više pametnih telefona od Cookove kompanije – Oppo.
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 08. 2019. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve donedavno činilo se malo vjerojatno da će netko tako skoro razbiti duopol Samsunga i Applea na mobilnom tržištu.

Iako je Huawei dugo vremena imao velike ambicije, mnogi nisu vjerovali da u kratko vrijeme može preskočiti Apple, nadmašiti prodaju iPhonea te zaprijetiti Samsungu, no to se prošle godine zaista i dogodilo.

Apple je pao na treće mjesto po prodaji pametnih telefona, a čak se počelo govoriti da bi ga, zbog kontinuiranog pada prodaja telefona, mogla prestići još jedna kineska kompanija – Xiaomi koja je neko vrijeme držala četvrto mjesto na tržištu, javlja Zimo.co.

Ovog tjedna analitička kompanija IHS Market objavila je podatke o isporukama smartphonea na globalnom tržištu za drugo tromjesečje koji pokazuju da je Apple zaista izgubio i treće mjesto na tržištu, ali nije ga zamijenio Xiaomi, već jedna druga, za mnoge prilično nepoznata kompanija – Oppo.

Riječ je o mobilnom proizvođaču koji je dobro poznat u Kini i koji, kako smo na to već i navikli sa sličnim kompanijama, prodaje telefone s odličnim omjerom cijene i kvalitete. Osim odlične prodaje u Kini, Oppo u posljednje vrijeme potpisuje i ugovore s europskim telekomima, što je još jedan razlog povećane prodaje telefona.

Prvo mjesto na globalnom tržištu i dalje suvereno drži Samsung koji je isporučio više od 75 milijuna pametnih telefona, što predstavlja porast od 6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije te zauzimaju 23 posto tržišta.

Od najavljenog Huaweijevog prestizanja Samsunga, barem za sada, neće biti ništa, za što se dijelom pobrinuo i Donald Trump zabranivši američkim kompanijama suradnju s Huaweijem.

To je pobudilo inat i patriotizam u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta pa je Huawei, barem trenutačno, zadržao visoke prodajne brojke zahvaljujući boljoj prodaji u Kini te su ukupno isporučili skoro 60 milijuna telefona i zauzeli 18 posto tržišta.

Na trećem mjestu sada je, dakle, Oppo koji je povećao isporuku smartphonea za 13 posto – tijekom drugog kvartala isporučili su 36,2 milijuna telefona i zauzeli 11 posto tržišta, dok je Apple isporučio 35,3 milijuna smartphonea uz 15-postotni pad u odnosu na drugo tromjesečje 2018. godine.

Peto mjesto globalnog tržišta pametnih telefona zauzeo je Xiaomi koji drži 10 posto tržišta i isporučili su 31,9 milijuna smartphonea.

Kopirati
Drag cursor here to close