Digitalna era

Jesu li sve informacije na Internetu pogodne za djecu?

Mobitel je danas postao potreba bez koje ne možemo zamisliti svakodnevicu. Uređaj koji nam omogućava pristup svim informacijama.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 08. 2019. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Živimo u eri digitalne tehnologije. Međutim, njezin utjecaj na mlade nije uvijek pozitivan. Na koji način roditelji mogu zaštiti djecu? A šta može uraditi društvo?

Mobitel je danas postao potreba bez koje ne možemo zamisliti svakodnevicu. Uređaj koji nam omogućava pristup svim informacijama. Jesu li sve informacije pogodne za djecu?

''Izbor sadržaja je neselektivan. Oni nisu svjesni posljedica izbora koje prave, a u tom smislu velika odgovornost je svakog pojedinca u zajednici da taj proces prati, nadzire i u odnosu na njega reagira. Roditelj kao pojedinac je prije svega najodgovorniji'', ističe za Federalnu televiziju pedagoginja Azra Jasika.

Jedan od najdostupnijih sadržaja je i Youtube na kojemu doista možemo pronaći sve, od kulinarskih recepata, do uputstva za pravljenje primitivnoga oružja. Kako između te dvije krajnosti naći pogodan sadržaj za našu djecu, odnosno, kako filtrirati informacije?

''Naravno da ima svakakvih YouTubera i svašta se može naći na internetu tako da bi roditelji svakako trebali da posvete malo više pažnje svojoj djeci i onome što oni mogu pronaći na internetu'', kaže YouTuber Amel Družanović.

Budući da se i struka slaže da se djeci ne može potpuno ograničiti pristup informacijama, trebamo znati što je to čemu djeca pristupaju i kako to utječe na njih.

''Najčešće djeca iz zabave koriste digitalne tehnologije i stoga je vrlo važno biti svjestan da dijete ne može putem digitalnih tehnologija usvojiti neke socijalne kompetencije koje može samo u relaciji s drugim ljudima'', napominje psihologinja Elma Omersoftić.

U reguliranju stanja neophodno je koristiti modele nekih zapadnih zemalja koje tehnologiju već koriste u obrazovanju. Na taj način bi bila povećana informatička pismenost do točke u kojoj će djeca biti sama sposobna filtrirati ono što je njima korisno i to usvojiti. Tu također treba biti oprezan, ističu stručnjaci.

Kopirati
Drag cursor here to close