Pametna jakna, pametne čarape...

Jesu li nosivi gadgeti nešto što trebate u životu?

Zahvaljujući napretku u tehnologiji te vječitoj ljudskoj inovativnosti, sada je moguće živjeti učinkovitije i pametnije bez ikakvih dodatnih napora.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 11. 2018. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još uvijek se ne vozimo u svemirskim brodovima i još uvijek nismo otkrili recept za besmrtnost, ali danas svijet svakako izgleda "pametnije" i futurističkije nego posljednjih godina. Postoje samovozeći automobili, telefoni s kojima možete razgovarati i mali uređaj imena Alexa koji služi kao osobni pomoćnik te vam može naručiti pizzu, izvijestiti vas o vremenu i pričati vam viceve.

Zahvaljujući napretku u tehnologiji te vječitoj ljudskoj inovativnosti, sada je moguće živjeti učinkovitije i pametnije bez ikakvih dodatnih napora. Samim nošenjem naizgled obične odjeće, primjerice jakne ili tenisica, možete si uvelike olakšati život.

Bug.hr donosi pet ''pametnih'' primjera odjeće koja koristi tehnologiju ili znanost kako bi učinila vaš život učinkovitijim:

1. Levi's x Google pametna jakna

Levi’s i Google prošle su godine zajedno dizajnirali prvu pametnu jaknu, jaknu koja vam omogućuje kontrolu pametnih funkcija pokretima i dodirima.

Kontrola funkcija pokretima i dodirima moguća je jer se tkanina sastoji od sitnih elektroničkih krugova i provodnih vlakana, što čini rukav osjetljivim na dodir.

Jakna je prvenstveno namijenjena za korištenje u situacijama u kojima nije zgodno vaditi mobilni telefon iz džepa, primjerice pri vožnji bicikla. Dodirom rukava možete upravljati aplikacijama, odgovarati na pozive i pratiti navigaciju.

Levi’s je donio obrat u klasičnom, ikoničnom dizajnu traper jakni. Najbolje od svega je što su ove pametne jakne moderne, perive u perilici rublja te dostupne i za muškarce i za žene.

2. Under Armour x Tom Brady pametna pidžama

Iako je upala mišića bol koja nas čini ponosima, nakon dva dana nemogućnosti normalnog hodanja i ona postaje naporna. Under Armour i zvijezda američkog nogometa Tom Brady udružili su se kako bi stvorili pidžamu koji će ubrzati vrijeme oporavka mišića.

Materijal pidžame sadrži biokemijsku tehnologiju koja upija zračenje valnih duljina ljudskog tijela i odražava dugovalnu infracrvenu energiju koja pomaže tijelu da se brže oporavi tijekom spavanja. Dugovalno infracrveno zračenje potpuno je sigurna vrsta zračenja koja potiče regeneraciju stanica unutar tijela, što u konačnici pomaže da se mišići i zglobovi regeneriraju brže.

3. Under Armour pametne tenisice

Under Armour je također dizajnirao liniju pametnih tenisica koje donose jednaku vrhunsku udobnost kao i ostatak njihovih tenisica, ali i automatski prate statistike vašeg treninga. Sinkroniziraju se s jednostavnom aplikacijom koja u stvarnom vremenu pruža statističke podatke o vašoj fizičkoj sposobnosti.

4. Nadi X pametne tajice za jogu

Ove pametne tajice za jogu u tkanini imaju skrivene sitne senzore koji, kada ih povežete s mobilnom aplikacijom, mogu detektirati koju pozu radite i lagano vibrirati kako bi vas ispravili. Svrha ovog nosivog gadgeta je da zamijeni skupe instruktore joge ili osobne trenere te učini jogu dostupnu svima.

5. Owlet pametne čarape za bebe

Ove čarape prate srčani ritam i razinu kisika djeteta pomoću klinički dokazanog pulsnog oksimetra. Uz njih roditelji mirnije spavaju, jer ako bilo što pođe po krivu, roditelj će biti obaviješten.

Čarape se povežu s baznom stanicom koja svijetli zeleno kako bi ilustrirala da je sve u redu, ali koristi svjetla, zvukove i obavijesti ako su razine otkucaja srca ili razine kisika izvan normale.

 

Kopirati
Drag cursor here to close