Najbogatiji čovjek na svijetu

Jeff Bezos na svojem imanju gradi najskuplji mehanički sat ikada

Zaboravite Rolexe i ostale skupe satove koje kupuju milijarderi – šef Amazona uložit će 42 milijuna dolara u sat koji će raditi 10.000 godina.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 02. 2018. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnivač Amazona Jeff Bezos, već nekoliko mjeseci najbogatiji čovjek na svijetu, možda na ruci i nosi Rolex ili neki drugi skupi mehanički sat. No, kolika god da je cijena tog sata ona se ne može niti izbliza usporediti s cijenom koju će Bezos platiti da na svojem imanju instalira najveći i najskuplji mehanički sat ikada viđen.

U Zapadnom Teksasu ovih je dana počela je instalacija oko 150 metara visokog mehanizma "vječnog sata" koji je osmislila i izradila organizacija The Long Now Foundation. Ovaj sat nalazit će se unutar planina lanca Sierra Diablo, na Bezosovom zemljištu, i prvi je funkcionalni sat takve vrste. Cilj je da ostane funkcionalan i točan barem 10.000 godina, javlja Bug.hr.

Termalnu energiju sat će crpiti iz Zemljinih dnevnih ciklusa grijanja i hlađenja i iskorištavati je za rad. "Otkucaji" ovog sata dogodit će se jednom godišnje, kazaljka koja pokazuje stoljeća pomicat će se, očekivano, svakih 100 godina, a na prelasku milenija oglasit će se i neki oblik ugrađene kukavice. I tako narednih stotinu stoljeća.

Sat će, jednom kad bude završen, biti otvoren i za posjetitelje iako se ne nalazi u vrlo pristupačnom području. Bezos je za izradu ovog mehaničkog čuda platio oko 42 milijuna dolara, a početkom izgradnje pohvalio se na svojem Twitter profilu i službenoj stranici projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close