Tako bi trebalo biti!

Je li Turska uništila pet naših ''neperspektivnih'' vojnih helikoptera?!

Sci-Tech / Tehnologija | 21. 11. 2016. u 15:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još se ne zna što je bilo s četiri borbena i jednim transportnim helikopter Oružanih snaga BiH koji su se nalazili u Turskoj. Helikopteri su početkom prošle godine okarakterizirani kao neperspektivna vojna imovina od strane Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Helikopteri su nekada pripadali vojsci Federacije BiH, a potom Oružanim snagama naše zemlje, a više od dva desetljeća nalaze se u Turskoj. Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH postavila je pitanje Ministarstvu obrane BiH o statusu helikoptera.

Ministarstvo obrane BiH je dopisom od 5. kolovoza ove godine uputilo pitanje vojnom predstavniku BiH u Turskoj kojim je zatraženo da se od Ministarstva obrane Turske pribavi pismena informacija o statusu helikoptera Mi 24 koji su trebali biti uništeni.

"Uzimajući u obzir otežano funkcioniranje sustava obrane Republike Turske, a koje je nastalo nakon događaja poslije 15. srpnja 2016. godine, od vojnog predstavnika BiH u Turskoj smo obaviješteni da se u skorije vrijeme ne očekuje pribavljanje tražene informacije od Ministarstva obrane Turske", navodi se u odgovoru.

Ministarstvo obrane je formiralo posebnu komisiju koja je izvršila provjeru mogućnosti da se helikopteri prebace u BiH ili da se eventualno pronađe kupac. Komisija je u svom izvještaju predložila da se u dogovoru sa drugom stranom pristupi njihovom uništavanju bez dodatnih troškova po Ministarstvo obrane BiH. Izvještaj je dostavljen i Predsjedništvu BiH koje je podržalo takvo rješenje. Ovo između ostalog stoji  u odgovoru Ministarstva obrane BiH zastupnici Majkić. 

Sredinom srpnja ove godine vojno-diplomatski predstavnik BiH u Turskoj se sastao sa predstavnicima Oružanih snaga Turske, odnosno Uprave za logistiku Oružanih snaga te zemlje.

"Tijekom sastanka Turska strana je izjavila da je Ratno zrakoplovstvo OS Turske pristupilo uništavanju ovih sredstava uz skladu sa notom upućenom preko Ministarstva vanjskih poslova te se ta nota ujedno smatra i pisanom obavijesti da će predmetna sredstva biti uništena u kapacitetima turskih oružanih snaga", navodi se u odgovoru.

Iako je BiH nakon ovoga tražila od Turske pismene informacije o statusu helikoptera, s obzirom na situaciju u Turskoj, naše Ministarstvo ne očekuje odgovor u skorije vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close