Preokret

Isporuke osobnih računala u porastu nakon šest godina pada

IDC i Gartner objavili su najnovije tromjesečne podatke o tržištu PC-a u kojima je vidljiv preokret dugogodišnjeg negativnog trenda.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 07. 2018. u 17:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživačke kuće Gartner i IDC objavile su protekloga tjedna svoje podatke o isporukama osobnih računala u drugom tromjesečju 2018. godine, i u njima istaknule kako je došlo do preokreta dugogodišnjeg negativnog trenda na ovom tržištu.

Prodaja računala, naime, prema pokazateljima ovih kompanija u konstantnom je padu već šest godina, a pozitivan kvartal nije zabilježen od početka 2012. godine.

Sada je, pak, prema Gartneru ostvaren porast isporuka PC-ja od 1,4% u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok IDC bilježi porast od 2,7%. Ukupno su u protekla tri mjeseca proizvođači na tržište isporučili između 62,1 i 62,3 milijuna osobnih računala. Analitičari Gartnera navode kako ovaj podatak treba uzeti kao pokazatelj stabilnosti tržišta, a ne kao naznaku nekog velikog oporavka, piše Bug.hr.

Porast isporuka zabilježen je u svim regijama svijeta, i to u segmentu poslovnih računala. Najveći generator prodaje u ovom razdoblju bila su računala s Windowsima 10, OS-om na koji mnoge kompanije trenutačno prelaze. U skladu s tim zaključkom Gartner predviđa da će se trend rasta ponovno usporiti kroz najviše dvije godine kada velika većina korisnika prijeđe na "desetku".

Nešto veći porast isporuka koji je zabilježio IDC dolazi od činjenice da oni u PC-je ubrajaju i razne hibridne tablete i Chromebookove, a slažu se s Gartnerom oko činjenice da je ulazak Windowsa 10 u velike kompanije glavni generator rasta tržišta. Kod IDC-a na prvom se mjestu top liste proizvođača nalazi HP Inc., dok Gartner bilježi da je Lenovo bio vodeći proizvođač u drugom tromjesečju (zajedno s nedavno pripojenim im Fujitsu odjelom).

Kopirati
Drag cursor here to close