Napredak tehnologije

Iran razvija minijaturne robote za uništavanje tenkova i pješadije

Mala robotska vozila opremljena eksplozivom s kojima se upravlja na daljinu mogu se neprimjetno zavući ispod tenka i uništiti ga.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 10. 2019. u 21:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolika je važnost dronova i robota upravljanima na daljinu, više smo puta mogli vidjeti tijekom ratova i vojnih sukoba tijekom posljednjih godina, a posljednji primjer jest napad na saudijsko naftno postrojenje.

No iako će se ratovi sve više voditi iz ureda udaljenih tisućama kilometara iz kojih će vojska upravljati dronovima, odnosno čak u virtualnim prostorima u kojima se velika šteta i destrukcija mogu napraviti doslovno bez ispaljenog metka, i dalje će važne borbe voditi tenkovi, topništvo i pješadija na prvoj liniji bojišta,javlja Zimo.

I u takvim borbama, naravno, sve se više koriste tehnološke inovacije. Tako iranska vojska razvija učinkovito rješenje protiv tenkova i pješadije koje je bazirano na malim robotima s kojima se može upravljati iz daljine.

Riječ je o nekoj vrsti minijaturnog robotskog vozila na šest kotača nazvanoj Heidar-1, koje bi vojske teško primijetile na bojištima, a koje bi se, barem je takav plan, moglo prišuljati ispod tenkova.

Na ta vozila postavio bi se snažan eksploziv čija bi detonacija trebala u potpunosti uništiti ili onesposobiti tenkove i oklopna vozila. Naravno, sve pod uvjetom da se na tom području ne koristi tehnologija za ometanje signala.

Još tijekom 2. svjetskog rata vojske su eksperimentirale s postavljanjem eksploziva ispod tenkova – ruska vojska za to je koristila pse na koje je postavila eksploziv, dok je njemačka vojska koristila posebna mala vozila na daljinsko upravljanje koja se nisu pokazala učinkovitim rješenjem jer su bila prespora.

Heidar-1, osim što se na njega može postaviti eksploziv, može služiti i u bitkama protiv pješadije. Na vozilo se može postaviti jurišna puška (no naopako kako bi spremnik municije bio okrenut prema gore, umjesto prema dolje kao kada pušku drže vojnici) i, vjerojatno pomoću kamera koje će olakšati kretanje, pucati po metama.

Prema slici objavljenoj na Twitteru, ovo se ne čini najspretnijim rješenjem i pitanje je koliko će biti precizno, no sigurno je da je u bliskim borbama robotska pomoć dobrodošla.

 

Kopirati
Drag cursor here to close