OLED zaslon

iPhone X dobiva manji ''burn in'' na ekranu od Samsungovih mobitela

OLED zaslone karakterizira "urezivanje" slike u slučajevima kad se duže vrijeme na njima prikazuje ista grafika. Testiranje pokazuje da ne treba pretjerano brinuti oko toga
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 01. 2018. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južnokorejski portal Cetizen testirao je OLED zaslone na tri popularna modela flagship mobitela. U testiranje su uključili iPhone X, Samsung Galaxy Note 8, i Samsung Galaxy S7 Edge, te ih podvrgnuli dugotrajnom prikazivanju statične slike na ekranu – što je glavni uzrok nastajanja "burn in" efekta, odnosno trajnog "urezivanja" slike u matricu zaslona.

Cetizenovo testiranje potrajalo je 510 sati na sva tri modela, a rezultati su zanimljivi. Na iPhoneu X prvi znaci burn in-a pojavili su se već nakon 17 sati, no bili su gotovo neznatni i nevidljivi prilikom normalnog korištenja uređaja. Na Noteu 8 prvi znakovi zapečene slike pojavili su se tek nakon 62 sata, a tada su bili značajno vidljiviji nego kod iPhonea nakon istog vremena, piše Bug.hr.

Nakon završetka testa sva tri ispitana modela imala su značajne i vidljive posljedice burn in-a. Note 8 pokazao je najlošiji rezultat s daleko vidljivijom urezanom statičnom slikom od druga dva modela. iPhone X i Galaxy S7 Edge također su "zagorjeli", ali značajno manje.

Neke posljedice ovog efekta moguće je neutralizirati softverski, kao što je slučaj s nekim modelima OLED televizora. Za sada nije poznato imaju li Samsung i Apple načina da spase na ovaj način oštećene zaslone svojih mobitela. K

ako bilo, ako ne planirate satima na mobitelu imati istu sliku, vjerojatno nemate razloga za brigu. Isto tako, kod statičnih sadržaja kao što su ikone Wi-Fi mreže ili jačine signala u Appleu ne očekuju pojavu "burn in" efekta najmanje u prvih godinu dana korištenja uređaja.

Kopirati
Drag cursor here to close