Kenan Kovačević

iPhone laže o zdravlju baterija?!

''U postavkama Iphonea piše kako je zdravlje baterije 100% ? To je jedna velika laž'', tvrdi Kenan Kovačević u istraživanju koje je objavio na svome Linkedin profilu.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 09. 2021. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U postavkama Iphonea piše kako je zdravlje baterije 100% ? To je jedna velika laž'', tvrdi Kenan Kovačević u istraživanju koje je objavio na svome Linkedin profilu.

Nije želio ići u detalje, ali je pojasnio osnovne informacije kako bi dokazao svoju tvrdnju.

''Kada pronađete u postavkama Iphone Analytics, u fajlovima koji su poslati Appleu, nalazi se fajl sa nazivom "LOG-AGGREGATED". Pošto je HTML, prebacite ga na računar kako bi lakše pregledali podatke.

Iphone Vam kaže da je "normalno" da nakon 500 potpunih ciklusa punjenja (punjenje od 0 do 100%) baterija dolazi do 80% svoga zdravlja, odnosno kapaciteta. Ali ne kažu koliko smo zapravo mi obavili ciklusa punjenja.

U HTML fajlu pomoću pretraživača pronalazimo "BatteryCycleCount" i odma ispod broj se nalazi koliko punjenja imamo.

Sad jedan od najčudnijih dijelova, Apple Vam kaže da se u mobitelu nalazi baterija od 2,658 mAh (Iphone XS), ali pomoću pretraživača u istom fajlu napišemo "MaximumFCC", ovo je zapravo PRAVI KAPACITET BATERIJE!

Pravi kapacitet Iphone XS nije 2,658 mAh, već 2,716 mAh! Zbog ovoga Iphone koji god kupite ostane dugo vremena na 100% zdravlju baterije. Litijumska baterija lako gubi svoj kapacitet, to je njihova priroda, svakim punjenje izgubi se određeni dio kapaciteta baterije.

U istom fajlu se i dalje nalazimo, te možemo pronaći "NominalChargeCapacity", ovo predstavlja trenutni kapacitet baterije.

Za Iphone XS je 2,190 mAh (svaki uređaj može imati različito). Podijelimo 2,190 (trenutni kapacitet) sa 2,658 (predstavljeni kapacitet) rezultat je 0,8239 (to je zapravo 83% koje se nalazi u postavkama).

Kada sad znamo PRAVI kapacitet baterije, da li je zapravo zdravlje baterije 83% ?? Naravno da NE, zbog toga što je mnogo veći PRAVI kapacitet baterije.

Zbog toga što je LAGAO Apple sa veličinama baterija u Iphoneu, mnogo duže će Vam pisati 100% zdravlje baterije, jer ima dovoljno "dodatnog" kapaciteta koji nije "napisan na papiru".

Kada se potroši "dodatni" kapacitet počinje opadanje "LAŽNOG" zdravlja baterije. Trenutni kapacitet / pravi kapacitet donosi nam kod Iphone XS da je pravo zdravlje baterije 81%, a ne 83% !! Nevjerovatno.

Nemojte razbijati glavu oko zdravlja baterije, koristite uređaj normalno prema svojim potrebama, dodao je na kraju Kenan Kovačević.

Njegovu objavu možete pronaći na linku.

Kopirati
Drag cursor here to close