Apple

iOS 12.1 osim nadogradnje donosi i usporavanje novijih iPhonea

Uz nadogradnju svojih tableta, desktop računala i prijenosnika Apple je ovoga tjedna malo osvježio i mobilni OS, nadopunivši ga kontroverznom opcijom koja će usporavati i novije uređaje.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 11. 2018. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na samom kraju prezentacije novih iPada, MacBook Aira i Maca mini, protekloga je utorka Tim Cook napomenuo i kako je toga dana u distribuciju puštena finalna inačica iOS-a brojčane oznake 12.1.

Prema obećanju danom na predstavljanju novih iPhonea u rujnu, ovaj iOS donosi nekoliko opcija koje će moći iskoristiti samo vlasnici baš tih novih mobitela.

U iOS-u 12.1 tako je sada moguće aktivirati dual SIM opciju, pa u iPhoneima XS, XS Max i XR imati jednu fizičku SIM karticu i jednu digitalnu eSIM karticu – na tržištima gdje to operateri podržavaju.

Isto tako sretnici (ili bolje rečeno bogataši) koji su si već priuštili neki od novih iPhonea moći će podešavati dubinsku oštrinu fotografija kod snimanja portreta u stvarnom vremenu, piše Bug.hr.

Svi ostali koji će nadograditi svoje iPhone i iPade dobit će mogućnost grupnih FaceTime poziva s do 32 sudionika i preko 70 novih emojija za korištenje u aplikacijama za dopisivanje. I tu završavaju one dobre, na sva zvona oglašavane značajke novog iOS-a.

Ono o čemu Apple mnogo ne govori jest činjenica da će kontroverznu aktivnost usporavanja starijih iPhonea, kada im baterija degradira do određene kritične razine, proširiti i na ne tako stare modele.

Opcija koja je podigla mnogo prašine, i čije je isključivanje Apple bio gotovo prisiljen omogućiti, do sada je zahvaćala samo iPhone do generacije 7. Međutim, iOS 12.1 proširio ju je i na iPhone 8, 8 Plus te čak i iPhone X.

Sva tri lanjska modela sada će automatski, kada zabilježe da je maksimalni kapacitet baterije pao ispod 80%, s vremena na vrijeme usporavati rad procesora kako se baterija ne bi "šokirala" i naglo ispraznila.

Ovo se obično događa kada je baterija slabije napunjena a korisniku treba više aplikacija odjednom, pa se sustav preoptereti i dovede do iznenadnog gašenja uređaja.

Usporavanje starijih modela je, dakako, moguće isključiti u izborniku Settings > Battery > Battery Health kao i do sada, s jedinom razlikom što Apple pod "starijim" uređajima kojima je ono potrebno sada smatra sve osim najnovijih iPhonea.

Kopirati
Drag cursor here to close