Apple

iOS 11.3 u beta verziji donio rješenje problema s usporavanjem iPhonea

Apple je izdao najnoviju beta inačicu svojeg mobilnog OS-a u kojoj se može isključiti kontroverzna opcija namijenjena "čuvanju baterije"
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 02. 2018. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od većih skandala u posljednje vrijeme u svijetu tehnologije bilo je otkriće da Apple starije modele iPhonea namjerno softverski usporava. Očekivano, svi su odmah naprečac zaključili kako je riječ o "planiranom zastarijevanju" uređaja, što je zapravo ljepši naziv za usporavanje starih modela kako bi kupci prije kupili novi model.

Nedugo po otkriću ove prakse, iz Applea su pojasnili da je zaista riječ o usporavanju uređaja, ali da razlog tomu nije tjeranje korisnika na kupovinu novih iPhonea, već da se radi o čuvanju zdravlja baterije koje se aktivira samo u kritičnim situacijama (kada je baterija pri kraju).

Više o svemu mogli ste u više navrata čitati na našim stranicama, a Apple je ponudio i jeftiniju zamjenu spornih baterija te najavio da će cijeli proces učiniti transparentnijim, javlja Bug.hr.

Rečeno – učinjeno. iOS 11.3 u svojoj drugoj beta inačici donio je (barem onima koji su prijavljeni u beta program) mogućnost pregledavanja detalja o zdravlju baterije. Unutar izbornika u kojem se inače prati potrošnja baterije sada se nalazi i podatak o njezinom maksimalnom kapacitetu.

U slučaju da kod starijih uređaja on padne ispod 80%, korisnik će biti upozoren na ozbiljnu degradaciju performansi.

Ako je problematična baterija na nekom uređaju već uzrokovala neočekivano gašenje uređaja, tada se u istom izborniku nalazi i informacija o tome, kao i o eventualnom usporavanju takta ugrađenog procesora.

Na ovom mjestu moguće je, klikom na "Disable" isključiti to usporavanje. Dogodi li se iznenadno gašenje uređaja zbog istog problema još jednom, usporavanje će se ponovno aktivirati, pa ga korisnik može opet onemogućiti, i tako u krug…

Kopirati
Drag cursor here to close