Društvene mreže

Intervencija irskog regulatora odgodila lansiranje Facebook Datinga u Europi

Ovoga tjedna trebala je u Europskoj uniji biti lansirana Facebookova usluga za traženje partnera, ali ju je irska Komisija za zaštitu podataka stavila na čekanje.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 02. 2020. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još u svibnju 2018. godine Mark Zuckerberg je bio najavio da će Facebook pokrenuti uslugu za traženje partnera, Facebook Dating.

Time bi ova društvena mreža na raznim tržištima konkurirala Tinderu i sličnim aplikacijama. U SAD-u je usluga pokrenuta u rujnu prošle godine, a profile na njoj mogu, ako požele, otvoriti svi korisnici Facebooka koji žele naći romantičnog partnera.

No kao što to obično s Facebookom biva, u Europi je sve zapelo na – privatnosti. Početkom ovog mjeseca irska Komisija za zaštitu podataka (DPC) zaprimila je obavijest od Facebooka da će Facebook Dating biti aktiviran 13. veljače, javlja Bug.

Iz DPC-a su potom reagirali na ovako kratak rok koji im je Facebook predložio, te su izrazili svoju zabrinutost jer kompanija nije dala nikakve podatke niti dokumente koji bi govorili o utjecaju na privatnost korisnika usluge Facebook Dating.

Ovog ponedjeljka DPC je posjetio sjedište Zuckerbergove kompanije u Dublinu i prikupio željenu dokumentaciju kako bi donio potrebne odluke vezane za novu uslugu.

Nedugo zatim, kažu, iz Facebooka su im dojavili da će odgoditi lansiranje usluge.

Putem glasnogovornika iz Facebooka su u međuvremenu poručili da žele "osigurati da Facebook Dating bude lansiran kako treba" te da će stoga "uzeti još malo vremena kako bi osigurali da usluga bude spremna za europsko tržište".

Dodali su i da su obavili sve potrebne predradnje, uskladili uslugu s GDPR-om, te DPC-u dostavili sve tražene podatke.

Kopirati
Drag cursor here to close