Novi modeli

Internetom već kruže glasine o 3 modela iPhonea koje Apple priprema za 2020. godinu

Modeli iPhonea koje će Apple predstaviti ove godine ne donose neke velike novitete, no za 2020. Cook priprema zanimljive opcije.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 05. 2019. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon godina povećanja prodaje svojih telefona, a usporedno s tim i povećanja prihoda i profita koje je iPhone donosio Appleu, Tim Cook posljednjih kvartala prvi se put suočava s padom interesa za njihovim telefonima.

Apple je izgubio drugo mjesta na globalnom tržištu pametnih telefona (što bi se, ne njihovom zaslugom, moglo promijeniti jer jasno je da Huawei očekuje veliki pad prodaje telefona), a jedan od razloga pada prodaje jest cijena njihovih telefona, koja je iz godine u godinu sve veća, pa se korisnici okreću drugim i povoljnijim brendovima ili duže koriste svoje stare telefone pa umjesto svake dvije iPhone kupuju svake tri godine, javlja Zimo.co.

Za ovu jesen Apple priprema tri nova modela iPhonea o kojima se dosta već i zna te smo o njima više puta pisali – ne treba očekivati neke velike promjene u dizajnu, već klasične novitete ispod haube i još bolje kamere.

Nasljednik najjeftinijeg modela XR trebao bi imati dvije kamere (zadržat će LCD) i 4 GB RAM-a, dok će nasljednici XS-a i XS-a Max dobiti dodatnu kameru, a svi modeli vjerojatno će zadržati istu cijenu kao i uređaji predstavljeni prošle godine.

No mnogo zanimljivijim čine se modeli koje Apple priprema za sljedeću godinu, a što u 2020. možemo očekivati, saznali smo od analitičara Barclaysa Blayna Curtisa i njegovih suradnika koji su neko vrijeme proveli u Kini razgovarajući s dobavljačima komponenata Appleova prodajnog lanca.

Kako to često biva s Appleom, najveći noviteti koje pripremaju odnose se na opcije i tehnologiju koja već postoji na Androidima, no ti će noviteti svakako zadovoljiti dugogodišnje fanove iPhone, koji, bez obzira na opcije i mogućnosti novih Androida, ne žele zamijeniti svoju "jabuku" s telefonom koji pokreće Googleov operativni sustav.

Prema Curtisu, najveće novosti iPhonea za 2020. bit će podrška za 5G te "povratak" TouchID-a. Opcija otključavanja prstom ovog puta bit će aktivna na ekranu, a Apple je već prijavio patente za tehnologiju koja će omogućiti otključavanje ekrana na bilo kojem dijelu ekrana.

Dakle, ne morate dodirnuti prstom na samo određenom dijelu ekrana, već gdje god postavite prst, ekran će se otključati.

Nadolazeći telefoni trebali bi zadržati i FaceID pa bi se iPhone mogao otključavati prepoznavanjem lica i otiska prsta u isto vrijeme, što bi uvelike povećalo sigurnost Appleovih telefona.

Sljedeće godine sva tri modela trebala bi imati OLED ekrane, dok bi kamere trebale imati naprednu podršku za 3D, što će omogućiti još bolje iskustvo proširene stvarnosti.

Neki dobavljači komponenta za Apple spomenuli su i mogućnost nasljednika iPhonea SE – najjeftinijeg telefona s logom jabuke koji bi Cook mogao predstaviti sljedeće godine i navodno će biti baziran na iPhoneu 8 pa možemo očekivati odličan hardver u kućištu modela s ekranom dijagonale 4,7 inča.

Naravno, do rujna 2020. još se svašta može promijeniti i treba vidjeti kakvi će biti trendovi na tržištu, no prema trenutačnoj situaciji, bolje kamere, senzor za otiske prstiju ispod ekrana te podrška za 5G trebali bi biti najjači Appleovi aduti, a bit će zanimljivo vidjeti za kakvu će se cjenovnu politiku kompanija odlučiti s tim uređajima.

Kopirati
Drag cursor here to close