Svi procesori na udaru

Intel tvrdi kako otkriveni sigurnosni propust nije jedinstven samo za njihove procesore

Intel je reagirao na jučerašnje navode kako su samo njihovi procesori pogođeni ozbiljnim sigurnosnim propustom izjavom kako to jednostavno nije točno
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 01. 2018. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se golemi sigurnosni propust u gotovo svim Intelovim procesorima ne riješi, sva računala koja su bazirana na ovim procesorima proizvedenim u zadnjih desetak godina, podložna su hakerskim napadima i krađi podataka.

Da je riječ o vrlo ozbiljnom sigurnosnom propustu najbolje potvrđuju žurne sigurnosne zakrpe od strane Microsofta, Applea i drugih tvrtki. Microsoft je još jučer pustio u opticaj zakrpe za računala s Windowsima 10, dok će ostala s Windowsima 7 i 8 istu dobiti tek 9. siječnja u tijekom redovnog Patch Tuesdaya, piše Bug.hr.

Apple je također djelomično riješio problem u macOS-u 10.13.2, a dodatne zakrpe stižu s inačicom 10.13.3 koja je trenutno još uvijek u beti. Najveći Intelov konkurent – AMD izjavio je kako njihovi procesori nisu pogođeni ovim problem, ali ih je uskoro demantirao kako sam Intel tako i Google.

Naime, Googleovi sigurnosni stručnjaci uspješno su demonstrirali napad na računala s AMD-ovim FX i PRO procesorima. Googleovi sigurnosni stručnjaci iz Projecta Zero otkrili su kako pored AMD-ovih procesorima od istog buga pate i ARM-ovi procesori što je ARM i sam potvrdio putem Twittera.

Pored operativnih sustava Windows, Linux i macOS, Google je naveo kako će biti potrebno i krpanje Androida i Chrome OS-a. Međutim, korisnici Androida mogu biti nešto mirniji jer kako navode u Googleu – KPTI propust se može vrlo teško i ograničeno iskoristiti na većini Android uređaja.

Sigurnosni stručnjaci su izradili i posebnu internetsku stranicu na kojima objašnjavaju ove sigurnosne propuste, a koje su prigodno nazvali Meltdown i Spectre. Za kraj ovog teksta navedimo kako su iz Microsofta izišli s izjavom kako nemaju informacije da su ovi sigurnosni propusti upotrijebljeni protiv njihovih korisnika.

Kopirati
Drag cursor here to close