Pošast na Instagramu

Influenceri plaćaju hakere da ih štite od - hakera

Hakeri sve više otimaju profile na Instagramu influencerima koji su počeli plaćati druge hakere da im pomognu u vraćanju profila na ovoj mreži, jer od Instagrama nemaju previše pomoći.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 01. 2019. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do prije nekoliko godina pojam influencera na društvenim mrežama nije niti postojao, a danas brojni mladi žele biti upravo to – utjecajne osobe na Instagramu, YouTubeu i drugim online kanalima, raditi ono što vole i zarađivati od toga.

Konkurencija među influencerima je velika i oni se bore za svaki lajk i svakog pratitelja, odnosno bore se za svakog partnera i sponzora koji bi se putem njih oglašavao.

Sve veći broj korisnika Instagrama u posljednje je vrijeme naišao na neočekivani problem – hakere koji preuzimaju njihove profile i onemogućavaju im ponovni pristup vlastitom profilu na čijoj su popularizaciji mukotrpno radili.

Za preuzimanje profila najčešće se služe klasičnim phisherskim taktikama – pošalju im mail pretvarajući se da su neki hotel, brend ili slično te se raspituju za suradnju.

U mailu postave link na koji je potrebno kliknuti za više informacija o suradnji, ali klik na taj link korisnike odvodi do opasnih stranica na kojima, ne sluteći prijevaru, influenceri trebaju upisati svoje podatke o mailu i šifri za profil na Instagramu i tako ih u biti predaju hakerima, javlja Zimo.co.

Nakon toga prevaranti pristupaju profilu na Instagramu, mijenjaju mail i lozinku tako da korisnici više ne mogu pristupiti vlastitom profilu – preostaje im samo kontaktirati Instagram i zatražiti pomoć, no pokazalo se da ova kompanija i nije od neke velike pomoći jer procedura povratka računa pravim korisnicima često traje predugo, što izluđuje korisnike.

Imala sam emocionalni slom. Toliko sam naporno radila kako bi postala influencer i kako bi život uredila onako kako sam uvijek željela, imala sam partnerstva s kompanijama Hotels.com, PierHouse Key West, Dick's Sporting Goods, Living Proof, da ih nabrojim nekoliko. Sav moj rad je nestao, komentirala je na svom blogu influencerica Cassie Gallegos kojoj su hakeri preuzeli profil.

Kako im Instagram često nije od velike pomoći, odnosno prespori su u rješavanju ovih problema, influenceri se okreću drugim rješenjima – unajmljuju stručnjake za društvene mreže i bijele hakere (one koji svoja znanja i vještine ne koriste za kriminalne radnje) koji im pomažu u vraćanju kontrole na svojim profilima na Facebookovoj društvenoj mreži.

Stručnjaci za društvene mreže imaju neke metode s kojima mogu ubrzati proces vraćanja računa, dok hakeri često pronalaze osobe koje su preuzele profil te onda njih hakiraju kako bi vratili profil na Instagramu pravom vlasniku.

Kopirati
Drag cursor here to close