Prema potrebi

Indija traži način da blokira društvene mreže

Širenju dezinformacija kroz mobilne aplikacije za chat i društvene mreže Indija planira stati na kraj povremenim blokiranjem takvih usluga.
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 08. 2018. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Indiji se u posljednje vrijeme pojavila pošast lažnih vijesti koje kruže aplikacijama za chat i društvenim mrežama, pa vlasti traže načina kako da tome stanu na kraj.

Međutim, kao i uvijek u situacijama kada nešto ili nekoga treba zaustaviti u komunikaciji, postoji opasnost i od prekomjerne cenzure i propuštanja samo vlastima poželjnih informacija.

Indijske su vlasti sada, naime, zatražile od tamošnjih telekomunikacijskih operatera da istraže načine na koje bi mogli, kada se ukaže potreba, blokirati neke od društvenih mreža ili aplikacija, javlja Bug.hr.

U zahtjevu poslanom prošloga mjeseca se kao "problematični" eksplicitno navode Instagram, Facebook, Whatsapp i Telegram, ali se spominju i sve slične mobilne aplikacije.

Blokiranje bi se trebalo provoditi kada se pojavi zloupotreba ovih platformi za komunikaciju, a kada će to biti – odlučivali bi vladajući, pravdajući se nacionalnom sigurnošću.

Prije nadležnih WhatsApp je nedavno već povukao određene poteze za smanjivanje utjecaja masovnog slanja i prosljeđivanja poruka koje šire lažne vijesti i ostale oblike dezinformacija.

U Indiji je tako ova aplikacija onemogućila istodobno prosljeđivanje poruka na više od pet kontakata, te ukinula tipku za brzo prosljeđivanje linkova na medijske sadržaje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close