Možete li vjerovati?

Impresivna tehnološka strana Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji

U Južnoj Koreji održavaju se ovogodišnje ZOI, a kako je u ovoj državi puno toga podređeno tehnologiji niti sportski događaji ne mogu bez hi-tech rješenja.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 02. 2018. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zimske olimpijske igre održavaju se u južnokorejskom gradu Pjongčangu. Kao jedna od tehnološki najrazvijenijih zemalja svijeta, Južna Koreja iskoristila je ZOI kako bi se predstavila u najboljem svjetlu i prikazala svoja najnovija dostignuća. Na samom otvaranju

Igara u petak je održana velika ceremonija u kojoj je jedan dio bio posvećen i dronovima – točnije, 1.218 njih koji su, iscrtavajući po nebu razne likove i crteže, pa sve do simbola Olimpijskih igara, prepoznatljivih pet krugova.

No, i nakon otvorenja domaćini su nastavili impresionirati svoje goste i gledatelje iz cijelog svijeta raznim novotarijama. Osim što su svim sportašima sudionicima (njih 4.000) podijelili Samsungove mobitele Galaxy Note 8, u zračnoj luci posjetitelje dočekuju hodajući roboti koji im mogu pomoći u pronalaženju puta – i to na nekoliko svjetskih jezika.

U samom Pjongčangu prometuju autonomni autobusi koji voze posjetitelje do sportskih objekata, a tamošnji telekom KT pokrenuo je i 5G mrežu, 33 puta bržu od LTE-a, kako bi pokazao najnovija postignuća u svijetu komunikacija.

U suradnji s Intelom organizatori Igara omogućili su snimanje sportskih događaja u VR tehnici. Kamere koje snimaju u 180° i 360° snimat će ukupno 30 događaja koje će gledatelji moći iskusiti u virtualnoj stvarnosti. Nekolicina televizija prenosit će sportske susrete iz Južne Koreje i u 4K HDR tehnici, piše Bug.hr.

Tehnologija se u Pjongčangu ne vrti samo oko sporta. Za sigurnost Olimpijskih igara zaduženi su vojni dronovi opremljeni HD i termalnim kamerama za nadzor terena, te radarima za nadzor zračnog prostora. Također, flota dronova presretača uposlena je sa zadaćom presretanja drugih dronova koji bi mogli prekršiti zabranu letova na području Pjongčanga.

Premijeru će na ovima ZOI doživjeti i nekoliko inovacija u tehnologiji izrade sportske odjeće. Samsung je tako klizače opremio pametnim odjelima koja im bilježe položaj tijela i pomažu pri postizanju većih brzina, a američki su sportaši na otvorenju nosili odijela koja su imala ugrađen sustav grijanja.

Sve to je dobra najava za ono što nas očekuje za dvije godine u Japanu. Olimpijske igre u Tokiju 2020 unaprijed se najavljuju kao Igre potpuno okrenute budućnosti, osobito tehnološkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close