Caps Lock

SRETAN VAM CAPS LOCK DAN

Internet zajednica slavi dosta neobičnih dana i to nije nepoznanica, ali danas se obilježava možda i jedan od najneobičnijih.
Sci-Tech / Internet | 22. 10. 2019. u 14:30 Bljesak.info / B92 / Plan B

Tekst članka se nastavlja ispod banera

VJEROJATNO NAJOMRAŽENIJA TIPKA NA TIPKOVNICI, CAPS LOCK SE DANAS SLAVI ČITAV DAN.

ZNAMO SVI ŠTO RADI PRITISAK NA CAPS LOCK TIPKU, A ISTO TAKO ZNAMO DA INTERNET ZAJEDNICA PISANJE VELIKIM SLOVIMA DOŽIVLJAVA KAO VIKANJE I AGRESIVNO PONAŠANJE, TAKO DA GA VEĆINA LJUDI ZAOBILAZI. UMJESTO TOGA SE KORISTI SHIFT TIPKA.

KAO ŠTO ZNAMO, CAPS LOCK JE SMJEŠTEN S LIJEVE STRANE QWERTY TIPKOVNICE, A TOLIKO JE 'IRITANTAN' DA ČAK IMA I SVOJU LAMPICU.
 
IPAK, KAKO JE POZICIONIRAN IZNAD SHIFTA, U NE MALOM BROJU SLUČAJEVA NAM SE DOGAĐA DA GREŠKOM PRITISNEMO CAPS LOCK KADA KUCAMO TEKST.
 
Slična tipka, znana u engleštini kao 'Shitf Lock', datira još iz vremena pisaćih strojeva, gdje je funkcionirala kao polužica koja je izdizala tipkaći mehanizam 'na kat' i dopuštala daktilografima (frikovima koji kucaju drukčije od nas pacijenata - sa svih deset prstiju, bez gledanja u tipkovnicu, bez grešaka, a sve to jako, JAKO brzo!) da kucaju naslove, imena i ostale stvari u verzalu bez 'gubljenja' jednoga korisnoga prsta. Zanimljivo, živjela je još i na računalima Commodore. Za razliku od nje, tipka 'Caps Lock' djeluje samo na slova, a na numeričke i ostale znakove ne.
 
Danas je na netu kampanja 'za' i 'protiv' capsa življa nego ikad - u prvome su taboru poremećene stranice poput http://www.procapslock.org/history/ ili http://capslockday.com/, i volimo ih više od 'uredne stranice' http://capsoff.org/.
 
Isto ide i Googleu, koji je na svome prijenosniku Chrome posve iskorijenio kultnu tipku, a na njezino mjestio postavio dosadno dugme 'traži'. Razlog je prozaičan - navodno će micanje 'capsa' pridonijeti kulturi diskusije na internetima. Moš' mislit'.
 
I kao da to nije dosta, još od 2006. Pieter Hintjens naganja kampanju za odstranjivanje 'capsa' s tipkovnice. Srećom, standardna PC tipkovnica do daljnjega ostaje ista, premda ga neki proizvođači (poput projekta OLPC) izostavljaju. Neki pak - BOGOHULNO - stavljaju tipku 'Backspace' na njegovo mjesto!
 
Spomenimo i to da zajednica slavi dva CAPS LOCK dana, 28. lipnja i 22. listopada, premda je praznik u uporabi tek desetak godina!
Kopirati
Drag cursor here to close