PLA

Imaju novo futurističko oružje: Jedva se čuje, probija čelik i ne proizvodi bljesak

U videu najveća verzija tog oružja probija ploče čelika i više ploča šperploče, dok oružje montirano na robota gađa balone
Sci-Tech / Tehnologija | 30. 06. 2020. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Futurističko oružje, koje se dosad samo moglo vidjeti u računalnim igrama razvilo je Sveučilište za vojnu logistiku Kineske narodnooslobodilačke vojske, prenosi portal Zimo.

Oružje je nazvano "Mala sinkrona indukcijska elektromagnetska puška" (Small Synchronous Induction Coilgun), a portal Global Times prenosi i snimku na kojoj se prikazuju njezine mogućnosti.

Snimka pokazuje vojnike kako testiraju tri verzije tog oružja, od veličine poveće puške, povećeg pištolja te pištolja montiranog na mini robota.

U videu najveća verzija tog oružja probija ploče čelika i više ploča šperploče, dok oružje montirano na robota gađa balone, što vjerojatno sugerira ili smanjenu moć probijanja ili jednaku preciznost kao i kad oružje koriste vojnici.

Elektromagnetsko oružje koristi više elektromagnetskih navoja za ubrzavanje streljiva. Taj princip rada sam po sebi ne predstavlja ništa novo, ali proizvodnja praktično upotrebljive verzije oružja s tom tehnologijom dosad se pokazala vrlo izazovnom zbog izrazito velike potrošnje električne energije te potrebe za izmjenom zavojnica.

Postoje i elektromagnetski topovi koje razvijaju Amerikanci i Kinezi, s tim da su Kinezi navodno svoje već montirali na brodove, dok je američka verzija još uvijek u fazi testiranja.

Global Times piše da bi novu kinesku elektromagnetsku pušku trebali koristiti kineski specijalci. To je oružje tiše od konvencionalnog i ne proizvodi vatreni izboj pri ispaljivanju streljiva, što ga čini manje primjetnim u uvjetima borbe i upotrebljivim u misijama u kojima je biti neprimjetan ključna stvar za uspjeh.

Kopirati
Drag cursor here to close