Kontroverzna opcija

I lanjski modeli iPhonea ovoga tjedna će dobiti opciju usporavanja procesora

Nadogradnjom na iOS 13.1 serije iPhonea XS i XR u postavkama baterije dobit će prilično kontroverznu opciju snižavanja takta procesora kada im baterija degradira do određene razine.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 09. 2019. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilično kontroverzna opcija koja je otkrivena 2017. godine, te zbog koje je razjašnjeno zašto nekada stariji iPhonei uspore (teoretičari zavjere bi rekli baš u vrijeme lansiranja novih modela), i dalje je prisutna u iOS-u.

Govorimo, dakako, o namjernom snižavanju takta njihovih procesora kada iOS zaključi da je baterija degradirala preko određene razine (ispod 80% kapaciteta) i zabilježi da se zbog prevelikog opterećenja iste uređaj može spontano isključiti, piše Bug.hr.

Ova je opcija, nakon što je otkriveno kako i zašto Apple to radi korisnicima starijih mobitela, transparentno postavljena u izbornike i može se ručno isključiti u postavkama. Obično je namijenjena dvije, tri ili više godina starim uređajima čije baterije su već dovoljno istrošene i mogu uzrokovati opisane probleme. No, svakom novom nadogradnjom Apple širi krug uređaja na koje se ovo usporavanje rada odnosi.

iOS 13.1 usporit će XS i XR serije

Ovoga utorka Apple će u distribuciju pustiti prvu nadogradnju najnovijeg iOS-a, oznake 13.1. U njoj će zakrpati nekoliko od ranije poznatih propusta, ali će mogućnost usporavanja procesora donijeti i na sve osim najnovijih iPhonea. Serije XS i XR predstavljene lani tako će biti pod istim režimom rada baterije kao i svi raniji modeli iPhonea.

Sličan potez povukli su i s iOS-om 12.1, lansiranim početkom studenoga prošle godine, kada su na listu "usporavanja" dodali sve uređaje zaključno s tada godinu dana starim iPhoneom X.

iPhone 11 ima pametniji sustav

Kad je riječ o najnovijim modelima iPhonea iz linije 11 i 11 Pro, oni na zdravlje baterije paze na dodatan način – i softverski i hardverski.

Ovi mobiteli imaju ugrađeno dinamičko praćenje baterije i njezinih karakteristika koje bi s vremenom trebalo spriječiti probleme nastale zbog starenja, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close