Dogovor na vidiku

Huaweiju se smiješi još 90 dana poštede?

Ako "privremena dozvola" zaista bude izdana na još 90 dana, to bi moglo značiti da će i ti uređaji imati Googleovu verziju Androida, a na Huaweijev OS ćemo morati još malo pričekati.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 08. 2019. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se kako će Kina i SAD tijekom vikenda postići dogovor i produlji dozvolu za poslovanje između Huaweija i američkih partnera za dodatnih 90 dana.

Prema informacijama do kojih je došao Reuters, produljenje dozvole trebalo bi biti dogovoreno između američkog predsjednika Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, no dok dogovor ne postane služben, svi su veoma oprezni.

Podsjetimo, SAD je u svibnju stavio Huawei na "crnu listu" tvrtki s kojima američke tvrtke mogu poslovati samo u posebnu dozvolu. Nakon početnog šoka, Američka trgovinska komisija odobrila je "privremenu dozvolu" koja je Huaweiju omogućila da sljedećih 90 dana nastavi suradnju s pojedinim američkim tvrtkama, javlja Zimo.co.

No, ta "privremena dozvola" ističe 19. kolovoza, što je unijelo nervozu među vlasnike Huaweijevih pametnih uređaja diljem svijeta zbog straha da će im nakon tog roka biti onemogućeno korištenje Googleovih usluga.

Iz Huaweija su potrošili mnogo vremena i snage kako bi korisnicima objasnili da se to neće dogoditi te da će i dalje moći uredno koristiti svoje pametne uređaje.

Proteklih 90 dana Huawei je iskoristio za lansiranje nekoliko novih uređaja, ali i predstavljanje vlastitog operativnog sustava, koji za sad funkcionira samo na novim televizorima.

Prema informacijama koje dolaze iz SAD-a, sve je više američkih tvrtki koje predaju zahtjeve za odobrenje dozvole za nastavak poslovanja s Huaweijem. Tajnik za trgovinu, Wilbur Ross, potvrdio je prošlog mjeseca kako se radi o barem 50 tvrtki. To ne iznenađuje, s obzirom na to da je Huawei u 2018. godini potrošio 70 milijardi dolara na kupovini različitih elektroničkih komponenti, od čega je čak 11 milijardi dolara otišlo američkim tvrtkama.

S obzirom na šuškanja prema kojima će Huawei svoj novi uređaj predstaviti 19. rujna u Njemačkoj, a dugoiščekivani fleksibilni Huawei Mate x tek u studenom, bit će zanimljivo vidjeti koje će operativne sustave ti uređaji imati.

Ako "privremena dozvola" zaista bude izdana na još 90 dana, to bi moglo značiti da će i ti uređaji imati Googleovu verziju Androida, a na Huaweijev OS ćemo morati još malo pričekati.

Kopirati
Drag cursor here to close