P40 serija

Huaweijeva nova serija telefona dolazi s nekoliko zanimljivih iznenađenja

Osim nove P40 serije, Huawei je predstavio i novu inačicu sata, ali i novi pametni zvučnik.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 03. 2020. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Huawei je na virtalnoj konferenciji za novinare održao predstavljanje nove serije vrhunskih pametnih telefona - P40.

Huaweijeva P serija oduvijek se odnosila na inovativnu estetiku i demokratizaciju vrhunskog hardvera za obradu slika, nudeći najbolje od industrijskog dizajna i tehnologije. Uz izvanredne senzore, Leica optiku, snažni čipset i Huawei XD Fusion Engine, Huawei P40 serija primjer je našeg fokusa i nudi cjelodnevno Super Definition iskustvo kako bi pomoglo potrošačima da ostvare svoju kreativnu viziju, izjavio je prilikom predstavljanja Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Grupe.

Tako se i P40 serija oslanja na nasljedstvo P serije i donosi još bolji zaslon, još bolje kamere, ali i nekoliko zanimljivih iznenađenja. Predstavljena su tri vrhunska telefona - P40, P40 Pro i P40 Pro+ (koji, nažalost, za sad neće biti dostupan u Hrvatskoj).

Foto: Huawei / Huawei P40

Huawei P40 Pro i Huawei P40 Pro + opremljeni su Huawei Quad-curve Overflow zaslonom koji ima zakrivljeni rub na sve četiri strane, stvarajući oblik koji podsjeća na vodu koja se prelijeva s ruba šalice. Izuzetno uski okvir oko ekrana i prostrani okrugli kutovi osiguravaju ergonomsko držanje i izgled bez obruba, dok poboljšani čitač otiska prsta na zaslonu nudi 30 posto bržu biometrijsku provjeru autentičnosti. Dok P40 dolazi u veličini od 6,1 inča, P40 Pro i Pro+ imaju impresivnih 6,58 inča.

U Huaweiju su odlučili stražnju staklenu površinu, barem kod P40 Pro+ zamijeniti novom, nanotehnološkom keramičkom površinom koja bi trebala biti otporna na ogrebotine i izdržljivija od prethodnih. I dok keramičko izdanje dolazi u bijeloj i crnoj boji, ostale verzije dolaze u pet boja - Ice White, Deep Sea Blue i Black te Blush Gold i Silver Frost.

Huawei se proteklih godina nametnuo kao proizvođač pametnih telefona s vrhunskim kamerama koje iz serije u seriju samo još više napreduju. Tako je u modele serije Huawei P40 ugrađen napredni sustav Ultra Vision Leica kamera, dostupan u konfiguracijama s trostrukim (P40), četverostrukim (Pro) i peterostrukim (Pro+) stražnjim kamerama. Huawei P40 daje izvanredne fotografske rezultate s ultra širokokutnim, širokokutnim i teleobjektivima. Huawei P40 Pro odlikuje se razvojem Leica Quad kamere s moćnijom ultra širokom Cine kamerom i ToF kamerom zajedno s 50x SuperSensing zumom. Huawei P40 Pro + omogućuje potrošačima da koriste i SuperZoom Array, koji podržava 10x optičko zumiranje i 100x digitalno zumiranje.

Huawei Ultra Vision Senzor u P40 seriji je Huaweijev najveći CMOS senzor do sada. Mjeri 1/1,28 inča dijagonalno, podržava pixel binning kako bi se postigla veličina piksela 2,44µm i Full Pixel Octa PD AutoFokus za brzi fokus u bilo koje doba dana, dok Huawei XD Fusion Engine integrira i obrađuje podatke s više kamera.

Foto: Huawei / Huawei P40

Huawei P40 Pro približava udaljene subjekte s 5x optičkim zumom, 10x hibridnim zumom i 50x maksimalnim digitalnim zumom. 5x optička telefoto kamera u Huawei P40 Pro uključuje niz filtera u boji RYYB radi poboljšanja unosa svjetlosti i poboljšanja kvalitete zumiranih snimaka. Huawei P40 Pro + ima 100x SuperZoom Array s novim periskopskim dizajnom koji pet puta reflektira svjetlost, proširujući svjetlosnu putanju za 178 posto podržavajući 10x pravi optički zum. Optički stabilizirana Ultra Vision široka kamera i SuperZoom Array rade u tandemu s AI na realizaciji Triple OIS + AIS za znatno poboljšanu stabilizaciju fotografija i video zapisa.

Ton i tekstura vjerno se reproduciraju novim Multi-spektrom senzora temperature boje i AI AWB algoritmom koji povećavaju točnost boje za 45 posto. Algoritmi za duboko učenje pružaju optimizacije portreta u stvarnom vremenu koje poboljšavaju osvjetljenje i detalje. Huawei P40 Pro i Huawei P40 Pro + s prednje strane imaju 32MP AF kameru i IR dubinsku kameru koji podržavaju automatsko fokusiranje i reprodukciju Bokeha, kao i IR Face Unlock za otključavanje uređaja čak i pri slabom osvjetljenju. Posebno je zanimljiv Huawei Golden Snap, set mogućnosti usmjerenih na fotografije i videa podržanih umjetnom inteligencijom, a koji uključuje AI Best Moment, novu značajku pametne fotografije koja odabire najbolje kadrove iz pokretne slike. AI Remove Passerby i AI Remove Reflection mogu ukloniti neželjene subjekte i blještavilo iz okvira, omogućujući korisnicima da lako poboljšaju svoje slike nakon što su snimljeni.

40MP SuperSensing Cine kamera na Huaweiju P40 Pro i P40 Pro+ dolazi s ultra širokokutnim objektivom žarišne duljine ekvivalenta 18mm, dok 1/1.54-inčni senzor podržava i 3:2 omjer fotografija popularan među full-frame DSLR fotoaparatima. Pikseli se kod ovog senzora mogu individualno prilagoditi za snimanje s dugom, kratkom ili uobičajenom ekspozicijom za HDR videozapise. Sedecimpixel Fusion tehnologija ugrađena u kameru omogućuje pixel binning iz 16-u-1 za produkciju 4.48μm super piksela koji povećavaju osjetljivost na svjetlost do ISO1200 i omogućuju 7680fps Ultra slow-motion videozapise.

Predstavljene uređaje iz P40 serije pokreće Kirin 990 5G koji integrira mogućnosti 5G povezivosti s najsveobuhvatnijom podrškom za 5G veze, robusne AI funkcionalnosti te energetsku učinkovitost. Responzivnost zaslona i gaming doživljaj podignuti su na još višu razinu zahvaljujući unaprijeđenom grafičkom prikazu koji iskorištava mogućnosti 90 HZ panela na modelima P40 Pro i P40 Pro+. Huaweijeva P40 serija podržava 160 MHz Wi-Fi 6 Plus tehnologiju koja omogućuje prijenos podataka brzinama do 2400 Mbps. Napredni sustavi hlađenja omogućuju postizanje izvanrednih performansi, a među njima se ističe 4-in-1 Supercool rješenje integrirano u P40 Pro+ model, javlja Zimo.

Korisničko sučelje EMUI 10.1 donosi mnoštvo novih funkcionalnosti koje omogućuju još bolju integraciju AI tehnologije. Aplikacija Huawei MeeTime pruža visokokvalitetne video pozive u razlučivosti od 1080 piksela, čak i kad je korisnik u slabo osvijetljenom prostoru s nešto lošijim signalom. Moguće je čak i podijeliti zaslon svojeg pametnog telefona s drugom stranom tijekom videopoziva i pisati svoje bilješke u digitalni rokovnik.

Značajka Huawei Share olakšava brzi prijenos datoteka između pametnih telefona i drugih uređaja poput tableta i računala. Pomoću Huawei Share-a na uređajima iz P40 serije, potrošači mogu puštati glazbu na pametne zvučnike, pokrenuti dijaprojekcije i povezati se na Wi-Fi dodirom na uređaj na koji se žele povezati telefonom. Nova Multi-screen Collaboration opcija omogućuje korisnicima da jednostavno odgovaraju na video ili glasovne pozive izravno putem računala te otvaraju datoteke i hiperveze na pametnom telefonu računalnim aplikacijama zbog još veće produktivnosti.

Posebno je iznenađenje bilo predstavljanje Huaweijevog virtualnog asistenta, odnosno asistentice - Celije. Baš kao i neki drugi virtualni asistenti, Celia korisniku može pronaći bitne informacije na internetu, nazvati određenu osobu ili zapisati sastanak u kalendar. No, ne i na hrvatskom. Iako su iz Huaweija najavili kako će Celia postupno učiti i druge jezike, za sad je dostupna samo na engleskom, francuskom i španjolskom i to u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španjolskoj, Čileu, Meksiku i Kolumbiji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close