Operativni sustav

Huaweijev CEO tvrdi kako će HongMeng OS biti brži od Androida, ali i od macOS-a

Huaweijev CEO je za francuski časopis LePoint izjavio kako će HongMeng OS biti brži ne samo od Androida, već i od macOS-a, a moći će se koristi svugdje od mobitela do servera u podatkovnim centrima
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 07. 2019. u 09:04 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada su počeli Huaweijevi problemi s američkom Vladom i zabranom kupnje američkih tehnologija iz tvrtke je stigla vijest kako već par godina rade na zamjenskom operacijskom sustavu za svoje mobilne uređaje, uključujući u to i njihova prijenosna računala.

Podsjetimo, riječ je o Huaweijevom operacijskom sustavu HongMeng OS, koji će na pojedinim tržištima nositi naziv ARK OS. Već neko vrijeme se zna kako će ova alternativa Googleovom Androidu moći pokretati i aplikacije koje su izvorno pisane za Android, javlja Bug.hr.

Zadnjih mjeseci stizale su različite informacije o ovom operacijskom sustavu uključujući i one koje su govorile kako je HongMeng OS osjetno brži od Androida, i do 60%.

Taj navod je ovih dana potvrdio i sam CEO tvrtke Huawei, Ren Zhengfei, u intervjuu za francuski časopis LePoint.

Zhengfei je ponovio kako će njihov OS biti brži od Googleovog, ali je i dodao kako će biti brži i od Appleovog macOS-a, jer će u softverskoj obradi podataka kasniti manje od 5 ms. Najzanimljiviji dio intervjua je zapravo onaj u kojem Zhengfei otkriva gdje će se HongMeng OS koristiti.

Osim u od ranije poznatim uređajima poput mobitela i prijenosnih računala, Huaweijev OS pogonit će i routere, tablete, ali i servere u podatkovnim centrima.

Iako je SAD nedavno ublažio svoj stav oko prodaje američkih tehnologija kineskim tvrtkama u Huaweiju su odlučili nastaviti s razvojem vlastitog OS-a, iz razloga što žele u budućnosti manje ovisiti o Googleu. Tako je barem izjavio njihov CEO u intervjuu za časopis LePoint.

Kopirati
Drag cursor here to close