Bez Googleove podrške

Huawei planira predstaviti novi Mate 30, ali bez Androida?

Huawei može predstaviti Mate 30, ali s vlastitim operativnim sustavom i bez Googleove podrške.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 08. 2019. u 20:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako još nije službeno potvrđeno, glasine govore kako Huawei planira sredinom rujna svijetu predstaviti novi flagship uređaj - Huawei Mate 30. Međutim, čini se kako novi Mate neće imati podršku Googlea pa ni posljednju verziju Androida.

Kako javlja Reuters, iz Googlea im je potvrđeno da Mate 30 ne može biti prodavan s predinstaliranim Googleovim aplikacijama i servisima zbog američke blokade. Privremena dozvola koju je Huawei dobio, ne odnosi se na uređaje koji još nisu ugledali svjetlo dana.

U prijevodu, Huawei može predstaviti Mate 30, ali s vlastitim operativnim sustavom i bez Googleove podrške, piše Zimo.co.

Google je mogao zatražiti od američke administracije dozvolu za poslovanje s kineskim tvrtkama (pa tako i Huaweijem), ali to prema trenutno dostupnim informacijama, nije napravio.

Za razliku od Googlea, čak je 130 američkih tvrtki zatražilo dozvolu za poslovanje s Huaweijem, no do sad ta dozvola nije odobrena ni jednoj od tih tvrtki.

Kako se sredina rujna približava, a iz Huaweija još nisu ništa konkretno najavili, nije isključeno da će predstavljanje Mate 30, možda biti i odgođeno. Druga je mogućnost da će Mate 30 biti predstavljen, ali bez konkretnog datuma prodaje.

Podsjetimo, Huawei je u nekoliko navrata istaknuo kako žele nastaviti suradnju s Googleom i koristiti Android, ali isto tako i da, ako im to neće biti dopušteno, imaju alternativu. Tako su prije nekoliko tjedana predstavili vlastiti operativni sustav koji se temelji na Androidu, Harmony, no istovremeno su istaknuli i kako nije namijenjen pametnim telefonima već pametnim televizorima.

Hoće li Huawei ipak predstaviti novi telefon i nadati se da će se suradnja s Googleom nastaviti ili će nas sve iznenaditi s novim operativnim sustavom, mogli bismo saznati za nekoliko tjedana, piše Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close