Android i Harmony

Huawei P40 mogao bi stići s dva operativna sustava

Novi val glasina oko buduće P40 serije Huaweijevih pametnih telefona govori kako bi navedeni uređaj mogao stići s dva instalirana OS-a – osiromašenim Androidom te punokrvnim Harmony OS-om.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 10. 2019. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznato vam je kako između Kine i SAD-a u zadnjih mjeseci vodi svojevrsni trgovinski rat zbog kojeg Huawei ima dosta problema s plasiranjem novih telefona na zapadna tržišta.

Glavni razlog tomu je što zbog sankcija ne može koristiti punu inačicu Androida koja sadrži Google aplikacije, ili važnije – njihove servise, piše Bug.hr.

Huawei ima par opcija na stolu:

  • prekinuti prodaju uređaja na zapadnim tržištima i okrenuti se samo domaćem tržištu
  • na zapadna tržišta plasirati uređaje s AOSP inačicom Androida (bez Google aplikacija i servisa)
  • na zapadnim tržištima pokušati progurati svoj HarmonyOS s vlastitom trgovinom aplikacijama

Za sada, ako je suditi po seriji Mate 30, Huawei neće svoje uređaje prodavati na tržištima izvan Kine iz gore navedenih razloga. No, uskoro bi trebala biti predstavljena i nova P40 serija, koja će ako se do tada ništa ne promijeni na relaciji SAD-Kina imati iste probleme. Njima će Huawei navodno doskočiti tako što će nove telefone P40 isporučivati s dva OS-a – Androidom i HarmonyOS-om. Shodno tomu, P40 serija imat će dual boot opciju.

Android bi i dalje bio AOSP, ali bi HarmonyOS bio potpun, onakav kakvim ga je Huawei i zamislio kako alternativu Androidu. Ako se ove glasine pokažu točnima, ovakav potez bi bio i dobar test kojim bi Huawei mogao saznati mišljenje zapadnjačkih kupaca o njihovoj mobilnoj platformi te dobiti odgovor na pitanje ''ima li ju uopće smisla razvijati'', piše Bug.hr.

Do predstavljanja serije P40 ima još par mjeseci (ožujak 2020.?). Ako do tada SAD ukine sankcije neće biti potrebe za dual bootom pa bi tada P40 mogao stići samo s Androidom 10 i EMUI sučeljem.

Kopirati
Drag cursor here to close