Nastavlja se sapunica

Huawei namjerava tužiti SAD?

Meng Wanzhou tužila je kanadsku vladu i policiju, a Huawei u SAD-u namjerava podići tužbu protiv SAD-a i traže dokaze za optužbe o špijuniranju.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 03. 2019. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon brojnih optužbi o špijunaži i zabrani korištenja njihovih uređaja te uhićenja šefice financija Meng Wanzhou, Huawei je odlučio uzvratiti udarac zapadu, čime će se otvoriti novo poglavlje u političko-tehnološkoj sapunici između Huaweija i SAD-a i Kanade.

Wanzhou, koja je uhićena u Vancouveru još prošle godine i Kanada je namjerava izručiti SAD-a, podigla je tužbu protiv kanadske vlade i policije zbog kršenja njezinih ljudskih prava te smatra da je riječ o političkom incidentu, pri čemu negira sve optužbe koje su podignute protiv nje.

Također, prema informacijama bliskim čelnicima Huaweija, kineska kompanija već bi ovog tjedna mogla podići tužbu protiv američke vlade.

Kao što je poznato, Amerikanci su zabranili federalnim agencijama korištenje Huaweijeve opreme i proizvoda zbog straha od špijunaže te smatraju da predstavljaju sigurnosnu prijetnju SAD-u.

Amerikanci vrše pritisak i na druge zemlje i svoje partnere, od kojih traže povlačenje sličnih poteza i zabranu korištenja Huaweijeve opreme, pri čemu ih stavlja u nezgodnu poziciju jer moraju odabrati između partnerstva sa SAD-om i Kinom.

Ovo je posebno osjetljivo razdoblje za Huawei jer se svijet polako okreće razvoju 5G mreža i infrastrukture, u čemu bi upravo ova kineska kompanija mogla imati veliku ulogu, a zbog američkog pritiska na druge zemlje mogli bi izgubiti poslove teške stotine milijuna dolara.

Zbog toga Huawei je odlučio krenuti u protunapad i u Teksasu, gdje se nalazi američko sjedište kompanije, podići tužbu protiv američke vlade jer smatraju da za tvrdnje o špijuniranju nemaju nikakvih dokaza, a ako nema dokaza, nemaju pravo zabraniti korištenje Huaweijeve infrastrukture.

Ustav ne dopušta donošenje i provođenje takvih zakona, tvrde u Huaweiju, a prenose na NY Timesu, te napominju da još postoji mogućnost promjena te da na kraju Kinezi ipak odustanu od tužbe.

Kopirati
Drag cursor here to close